Leucojum aestivum of Zomerklokje
Waar het bekende Sneeuwklokje al vroeg in het jaar het voorjaar inluidt, bloeit Leucojum aestivum met zijn witte, hangende, klokvormige bloemen aan een stevige bloemstengel die mooi afsteken tegen de groene bladeren in april mei, een beetje samen met de Narcis. Vandaar ook de naam Zomerklokje. Deze bloem wordt ook wel eens Lenteklokje genoemd, maar eigenlijk is dat een andere variant van de Leucojum (Leucojum vernum). Kenmerkend voor de plant zijn de groene stippen die op de uiteinden van de bloemblaadjes verschijnen.
Standplaats Leucojum aestivum
Gravetye giant heeft een voorkeur voor een border als de bodem vochtig is. Daarmee kan hij prima een plaats krijgen langs de rand van de vijver (bloeide oorspronkelijk inheems in moerassen)of bijvoorbeeld in een wat nattere kleigrond. Let daarentegen op dat het zomerklokje op de zandgrond tijdens warme en droge periodes extra water krijgt. Dit bolgewas kan zowel in de zon als halfschaduw staan, maar op een schaduwplek bloeien ze over het algemeen langer dan in de volle zon.
Leucojum aestivum snoeien en onderhouden
Bloembollen worden in de herfst en begin van de winter aangeplant. Let op dat u de Leucojum aestivum tijdig bestelt, want ze zijn maar een beperkte periode leverbaar. Plantdiepte van de bollen is ongeveer 15 cm onder de grond. (vanaf de onderkant van de bloembol gemeten). Zorg ervoor dat de grond tijdens warme en droge periodes niet uitdroogt. Dit is vooral ook belangrijk als de bloembollen onder bomen zijn aangeplant.
Leucojum aestivum komt elk jaar terug en verwildert (vermeerdert) gemakkelijk. Knip het loof als de bloemetjes zijn uitgebloeid na de bloei niet direct weg, maar laat het nog een week of 6 staan.