Lycium barbarum of Gojibes of Boksdoorn
De Boksdoorn (ook wel Gojibes genoemd) is een sterke, winterharde, redelijk snel groeiende struik, die op arme grond groeit en zeewind verdraagt. De Gojibes kent zijn oorsprong bij oude muren in China in het Himalayagebergte en Tibet. In het voorjaar vormen zich de langwerpige blaadjes. Tijdens de bloei komen er paarse bloemen aan het afhangende éénjarige hout.
Na de bloei van Lycium barbarum ontstaan de langwerpige, ovale vruchten. Eerst zijn ze groen, maar als ze rijp zijn, kleuren ze oranjerood; dat ziet er mooi uit. De bessen zijn zeer geneeskrachtig en bevorderen de gezondheid: ze bevatten vitaminen, caroteen, aminozuren, rutine en polysachariden. Ze smaken daarbij goed, ze helpen tegen vervroegde verouderingsklachten, verminderd gezichtsvermogen, luchtwegaandoeningen en duizeligheid. De Chinezen zeggen dat het regelmatig eten van de Gojibes de jeugdigheid in het lichaam vasthoudt. Er kan jam, sap of gelei van gemaakt worden, of ze worden gedroogd tot krenten; invriezen kan ook en er kan thee van gezet worden.
Deze struikachtige tuinplant heeft scherpe doorns. Daarom is Lycium barbarum ook geschikt om een ondoordringbare haag met een volwassen hoogte van wel 150-200 cm mee te vormen.
Standplaats Lycium barbarum
Lycium barbarum kan in de border van de tuin solitair aangeplant worden of als potplant op het balkon of terras staan. De Gojibes staat bij voorkeur in de zon of halfschaduw. Aan de grondsoort worden geen eisen gesteld, liefst wel een doorlaatbare en vochthoudende bodem met organische stoffen.
Lycium barbarum snoeien en onderhouden
Als de Gojibes te groot wordt, kan er in het voorjaar voor de bloei gesnoeid worden. Snoei alleen de oudste takken terug. De tuinplant geeft vooral vruchten aan het twee-jarige hout. Laat dus altijd genoeg twijgen met staan.