Magnolia stellata of Stermagnolia
Magnolia stellata (Stermagnolia) bloeit in maart-april op de kale takken met een overdadige hoeveelheid stervormige, geurende, witte bloemen, die een lust voor het oog zijn. Deze Stermagnolia is een kleinere, compacte variëteit en past daarom ook in kleinere tuinen, maar dient gesnoeid te worden, zodat hij compact blijft. Bij niet snoeien kan de Stermagnolia vlot 2 meter hoog worden.
De Magnolia stellata is winterhard en bladverliezend. Een Stermagnolia wordt vaak als solitaire eyecatcher geplant op het grasveld, parkjes of op een goed zichtbare plaats in de border. De Nederlandse naam dankt de Magnolia stellata aan de vorm van de bloemen. Vroege nachtvorst kan schadelijk zijn voor de bloemen van de Stermagnolia.
Standplaats Magnolia stellata
Magnolia stellata staat bij voorkeur in de zon of halfschaduw op een humusrijke en vooral waterdoorlatende bodem.
Magnolia stellata snoeien en onderhouden
Snoei Magnolia stellata alleen als het echt noodzakelijk is: knip na de bloei oude en vormverstorende takken helemaal weg, zodat de tuinplant een mooie compacte vormt blijft houden. Strooi af en toe een handje koemestkorrels rond de voet van de Stermagnolia.
Veelgestelde vragen over Magnolia stellata:
Komen de witte stervormige bloemen alleen in een Magnolia stellata?
Magnolia stellata heeft inderdaad witte stervormige bloemen en groeit uit tot een mooie struik die tot één van de mooiste echte solitairplanten kan worden gerekend. Als boom is er ook nog de Magnolia kobus met witte stervormige bloemen. Deze Magnolia soort groeit als een boom. De bloemen lijken sterren vandaar de naam Stermagnolia. Als de Magnolia stellata begint te bloeien is het echte voorjaarsbode en komt dus eindelijk het voorjaar er aan.
Bloeit de Stermagnolia in het voorjaar?
De meeste Stermagnolia's geven inderdaad hun bloemen in het voorjaar. Er zijn echter ook soorten di wat later in het jaar de bloemen geven zoals de Magnolia grandiflora soorten. Deze geven hun bloemen in de loop van de zomer. De Magnolia stellata geeft maart april haar bloemen. Met een late nachtvorst en harde wind kan het zijn dat de bloemen bruin verkleuren door de kou. De mooie bloemen ontstaan uit de dikke bloemknoppen die in de winter al goed zichtbaar zijn.
Is de Stermagnolia sterk vertakkend?
De meest sterk vertakkende soort is de Magnolia stellata ongetwijfeld. Doordat de Magnolia stellata een compacte groei heeft groeit deze best wel traag en is daardoor uitermate geschikt voor in kleinere tuin. Omdat deze Magnolia stellata een mooi compacte groei heeft, is deze ook makkelijk te combineren met andere vaste planten en heesters in een kleinere tuin. De volwassen hoogte is ongeveer 2 meter. De Stermagnolia houdt geen bladeren aan de takken in de winter. De Magnolia stellata is zeer winterhard. De bladeren verkleuren in de herfst geel.
Wat voor onderhoud vraagt een Magnolia stellata?
Een Stermagnolia verzorgen is niet moeilijk en groene vingers zijn niet perse nodig. Snoeien is eigenlijk niet noodzakelijk. Soms mag u een oude tak verwijderen zodat er weer wat verjonging in de struik ontstaat. Omdat de groei vrij compact is, kan snoei beperkt worden.
Waar moet een Magnolia stellata staan?
De beste standplaats voor een Magnolia stellata is in de zon tot half schaduw in de volle grond. De bodem moet eigenlijk bestaan uit voedselrijke grond, kalkrijke grond mag natuurlijk ook. Gebruik in het plantgat wat aanplantgrond tijdens het planten en geef eventueel in het groeiseizoen een handje organische mest bij. Omdat de Magnolia stellata een opvallend rijkbloeiende Stermagnolia is, kunt u deze goed als solitair gebruiken. Zorg dat overtollig water weg kan.