Mespilus germanica of Mispel
Bij fruitbomen wordt niet meteen aan de Mespilus germanica gedacht. Toch is de Mispel van vroeger uit heel bekend. De vruchten zijn rijp in het najaar, hebben een aparte vorm en zijn bruin van kleur. Ze zijn pas echt eetbaar wanneer ze zacht worden. Meestal is dit na een eerste stevige nachtvorst. De vruchten worden dan ook zacht en zijn klaar om te worden verwerkt. In feite zijn de vruchten na de nachtvorst aan het rotten (fermenteren). In eerste instantie worden er suikers gevormd waardoor de vrucht een stuk smaakvoller wordt. Daarna zal de vrucht echter snel gaan rotten. De eetbare periode van een mispel is dus vrij beperkt. Het gezegde "Zo rot als een mispel" komt hier vandaan.
Standplaats Mespilus germanica
Mespilus germanica staat bij voorkeur in de zon in een goed waterdoorlatende bodem, die kalk mag bevatten.
Mespilus germanica snoeien en onderhouden
Doordat Mespilus germanica slechts langzaam groeit, is snoei (bijna) niet nodig. Haal in de winter op een vorstvrije dag eventueel vormverstorende en oude takken van de tuinplant helemaal weg, zodat de fruitboom een open structuur blijft houden.
Bomen van tuinplantenwinkel.nl kunt u jaarrond planten. Dit kan omdat we al onze bomen in pot leveren. Aanplanten in de herfst, winter, lente én zomer is dus altijd mogelijk, met aangroeigarantie!
Veelgestelde vragen over Mespilus germanica:
Hoe snel groeit een mispel?
Antwoord: De Mespilus germanica is een langzaam groeiende boom of struik met een volle kroon. De groeiwijze van een Mispel is best grillig. De Mispel vormt een kroon die eerder breed is dan hoog, wat afgeplat bolvormig zo kan men dit het beste beschrijven. De bladeren zijn wollig behaard. De jonge twijgen hebben eerst een groengrijze kleur. De zware hoofdtakken en ook grote takken kleuren steeds grijzer van kleur. Een oudere stam is vaak mooi door zijn grilligheid. Mispels staan in Europa verspreid tot aan de Kaspische zee toe. De vruchten zijn goed eetbaar na een vorst periode en worden daar door ook overal gebruikt voor in jam en diverse compote soorten. Ook in Zuid Limburg ziet men deze zo in het landschap staan.
Hoe hoog wordt een mispel?
Antwoord: De volgroeide hoogte van de Mispel is 3 tot 5 meter. Omdat een Mispel niet echt heel hoog wordt kan men deze goed toepassen in een kleine tuin, zowel als kleine boom of als struik. Een eigen mispelboom is best apart en kan goed als solitair worden toegepast. Extra water geven is met warm weer wel nodig.
Is Mespilus germanica als hoogstam boom te koop?
Antwoord: Mespilus germanica is een kleine boom waarbij de onderste takken ongeveer beginnen op 150cm boven de grond. Verder is deze verkrijgbaar als laagstam en als struik model. Er zijn diverse cultivars te verkrijgen. De Mispels zijn pot geteeld en hebben dus een potkluit in plaats van blote wortel.
Is de Mispel een langzaam groeiende boom die fruit geeft?
Antwoord: De Mespilus germanica is een langzaam groeiende fruitboom met vruchten die eetbaar zijn. De bloemkleur is wit. Na de bloemen verschijnen er vruchten die iets wat op rozenbottels lijken. De vruchten komen op smaak na de eerste nachtvorst en bevatten veel vitamine c. Na de eerste vorst gaan de vruchten vallen en dan gaan deze eigenlijk rotten waardoor deze smaakvol worden.
Komen de grote witte bloemen tegelijk met de langwerpige bladeren?
Antwoord: In het voorjaar komen de langwerpige bladeren die tot omgekeerd eirond van vorm zijn op de jonge takken. Deze bladeren zijn zacht behaard en fijn gezaagd. De Mispelboom bloeit met best grote witte bloemen die later eetbare vruchten gat vormen. De vrucht lijkt een beetje op een afgeplatte peer maar wel een stuk kleiner. Als de Mespilus germanica bloeit komen er veel bijen op af.
Wat is de beste standplaats voor een Mispel?
Antwoord: De beste standplaats voor een Mispel is in de volle zon. De grond moet goed waterdoorlatend zijn, kalkrijke grond geeft de voorkeur. Zorg dat de grond goed los is en gebruik aanplantgrond tijdens het aanplanten, meng de aanplantgrond met de huidige uitgegraven grond. De wortels krijgen dan meteen een goede start. In warme zomers moet men wel water geven als het weer wat droger wordt. In de herfst kleurt het blad van de mispel geel van kleur en zal daarna afvallen. De Mispel heeft verder geen extra verzorging nodig. De Mespilus germanica is goed winterhard. Bij een kleine boom kunnen eventueel boompalen langs de stam gezet worden voor extra stevigheid.