Ornithogalum saundersiae of Kaapse vogelmelk of chincherinchee
Dit bolgewas valt op met een prachtige en vooral lange bloei in de zomer. De bloemen staan aan stevige recht opgaande stelen. De onderste bloemen komen als eerste open en daarna zullen de bloemen naar boven stuk voor stuk gaan bloeien. De bloemkleur van Ornithogalum saundersiae is (creme)wit tot groen; bij het openen verschijnt een donker hart. Omdat de bloemen een voor een openen duurt de bloeitijd lang. Daarnaast is de bol in staat meerdere bloemstelen per jaar te produceren.
Deze plant staat ook wel bekend onder de naam Bloemistenverdriet en Zuidenwindlelie.
Standplaats Ornithogalum saundersiae
De Kaapse vogelmelk staat graag op een warme en zonnige plek in de tuin. U kunt de bol ook in een pot op laten groeien. Dit maakt het overwinteren een stuk gemakkelijker (zie kopje hieronder). U plant dit bolgewas in het voorjaar. De bloei zal direct daarna in de zomer volgen en duurt soms tot in het najaar. Het blad is zwaardvormig en staat in een rozet. Vanuit het midden van dit rozet komen de bloemstelen omhoog gegroeid.
Ornithogalum saundersiae snoeien en onderhouden
Snoeien is over het algemeen niet nodig voor Ornithogalum saundersiae, aangezien de plant van nature een nette groeivorm heeft. Het verwijderen van verwelkte bloemen kan echter bevorderlijk zijn voor de algemene gezondheid en het uiterlijk van de plant. Dit stimuleert vaak ook een tweede bloei. Basis onderhoud omvat het zorgen voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes, en het toevoegen van een algemene meststof tijdens het groeiseizoen om een rijke bloei te bevorderen.
Ornithogalum saundersiae overwinteren
Kaapse vogelmelk is doorgaans niet winterhard en kan het beste uit de grond gehaald worden voor de winter. Bewaar de bollen op een vorstvrije, droge en koele ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een onverwarmde schuur of garage. Als u de bollen in een pot heeft geplant zet u deze vorstvrij weg in de winter.
Op een beschutte standplaats met goed doorlatende grond is het soms mogelijk het bolgewas ook in de volle grond te laten overwinteren. Dek deze dan flink toe met een laag bladeren en/of stro. Dek de plaats extra af wanneer er strenge vorst wordt voorspelt of bij een vorstperiode met aanhoudende vorst.