Papaver oriëntale of Oosterse papaver of klaproos
Papaver oriëntale of Oosterse klaproos bloeit in mei-juni met mooie, tere, grote bloemen die ontstaan uit dikke bloemknoppen. De diep ingesneden bladeren zijn wat viltig en behaard. Als deze tuinplant uitgebloeid is, stort hij als het ware in en verliest de klaproos al snel zijn blad. Het is daarom verstandig om voor deze tuinplant een andere te zetten, die dan het gat in de border op kan vullen. Denk hierbij bv. aan gipskruid of eenjarige tuinplanten. Gedurende het seizoen vormt zich nieuw blad aan deze tuinplant en heel soms hebben de klaprozen nog een bloei in september. De Oosterse klaproos doet het goed tussen een breed palet van andere borderplanten of vaste planten.
Standplaats Papaver orientale
Papaver oriëntale houdt van de volle zon of halfschaduw in een voedselrijke grond. Behalve de zonnige standplaats is Oosterse klaproos een vaste plant die behalve de zonnige plek weinig eisen aan de grondsoort stelt.
Papaver orientale snoeien en onderhouden
In de winter sterft de vaste plant boven de grond af. Verplant Papaver oriëntale liever niet. Als bij het verplanten een klein stukje wortel in de grond achter blijft gebeurt er iets eigenaardigs: op de plaats waar de plant is weggehaald, ontstaat het jaar daarop toch opnieuw een papaverplant. Het vermeerderen van Papaver oriëntale gaat via wortelstekken, dan heb je dus de plant feitelijk gestekt!