Pyrus pyrifolia 'Niitaka' of Nashipeer
Pyrus pyrifolia 'Niitaka' is een apart soort fruit. De Nederlandse naam is Nashipeer. De vruchten van de Nashipeer zijn zeer sappig en zoet. De vrucht wordt ook wel meloenpeer genoemd vanwege het gelijkend smakende vruchtvlees. De schil is vrij ruw en niet echt smaakvol. Voor gebruik kunt u het fruit dus beter schillen. Het is een gemakkelijke boomsoort die minder ziektegevoelig is dan de gewone perenbomen. Het blad is iets groter en de bloemen idem dito. De bloemknoppen zwellen al vroeg in het voorjaar op.
Standplaats Pyrus pyrifolia 'Niitaka'
Pyrus pyrifolia 'Niitaka' staat het liefst in de zon (hoe meer zon hoe zoeter het fruit) op een beschutte plaats tegen koude oosten/noordenwind. Dit voorkomt schade aan de knoppen door late nachtvorst.
Pyrus pyrifolia 'Niitaka' snoeien en onderhouden
Snoei van een Nashipeer vergelijkt zich met die van een perenboom. Om de vruchtdracht te bevorderen is het belangrijk om een (Nashi)perenboom regelmatig te snoeien. Zonder snoei groeit een perenboom snel uit tot een warboel. Snoei een perenboom in de winter in model. Dun de boom uit, zodat een open structuur van een aantal gesteltakken onstaat. Aan deze gesteltakken vormt zich het bloemhout waar de bloesem en de vruchten aan komen. Knip de scheuten van het afgelopen seizoen terug tot op 15 cm van een gesteltak. Het stukje twijg dat overblijft, vormt zich in het jaar erna tot bloemhout. Dit principe herhaalt zich elk jaar. Wanneer het bloemhout te oud is geworden, kan dit ook worden gedund. Zo blijft de boom jong en gezond. Hardgroeiende scheuten mogen al in de zomer gesnoeid worden.
Bomen van tuinplantenwinkel.nl kunt u jaarrond planten. Dit kan omdat we al onze bomen in pot leveren. Aanplanten in de herfst, winter, lente én zomer is dus altijd mogelijk, met aangroeigarantie!