Ribes nidrigolaria 'Josta' of Jostabes
Ribes nidrigolaria 'Josta' is een kruising tussen de Zwarte bes en de Kruisbes en is in Duitsland ontdekt. De naam Josta is ook een verbastering van de eerste twee letters van de Duitse namen Johannisbeere (zwarte bes) en Stachelbeere (kruisbes). De plant wordt ook wel jostaberry genoemd. Ribes nidrigolaria 'Josta' is een sterke tuinplant met direct eetbare, donkerpaarse tot zwarte vruchten met een hoog vitamine C gehalte. De Jostabes is erg geschikt voor het maken van jam of marmelade, maar kan ook vers gegeten worden; zelfs invriezen is geen probleem.
Standplaats Ribes nidrigolaria 'Josta'
Ribes nidrigolaria 'Josta' staat het liefst in de zon of halfschaduw in een waterdoorlatende bodem en stelt verder weinig eisen aan de grondsoort.
Ribes nidrigolaria 'Josta' snoeien en onderhouden
De Jostabes heeft niet veel snoei nodig. Indien nodig kunt u de tuinplant wat dunnen of eventueel te lange en oude takken tot op de grond wegknippen, zodat jonge, frisse scheuten licht en ruimte krijgen. Teveel snoei van de Ribes nidrigolaria 'Josta' heeft een nadelig effect op de vruchtdracht.