Rubus fruticosus 'Himalaya' of Braam
Deze Braam krijgt witte bloemen in mei; de braam is zelfbestuivend dus er is maar één exemplaar nodig om veel vruchten te krijgen. De bijna zwarte vruchten kunnen vanaf augustus worden geoogst. De vruchten van Rubus fruticosus 'Himalaya' zijn te gebruiken voor jam en gelei. Natuurlijk zijn ze ook lekker om zo te eten, maar ze zijn, zelfs in de koelkast, niet lang te bewaren.
Standplaats Rubus fruticosus 'Himalaya'
De Rubus fruticosus 'Himalaya' staat het beste op een zonnige of halfzonnige standplaats. De bodem dient goed doorlatend en bij voorkeur ook voedzaam te zijn.
Rubus fruticosus 'Himalaya' snoeien en onderhouden
Het beste kan men bramen leiden tegen een muur of schutting of tegen draad door de hoofdtakken hieraan vast te binden. Bramen geven vruchten op stengels die het vorige jaar gevormd zijn; maar er is toch regelmatige snoei nodig om deze hard groeiende tuinplant in toom te houden. Zorg ervoor dat u een paar hoofdtakken uitleidt en alle andere takken terugsnoeit om de plant in toom te houden. Bijkomend voordeel is dan ook dat de plant qua structuur wat meer open is en de zon goed bij de vruchten kan om sneller af te laten rijpen.