Salix fragilis
Salix fragilis bloeit in april - mei met geelgroene katjes(vrouwelijke katjes worden lichtbruin) het blad is glanzend heldergroen. De plant trekt bijen, vlinders en vogels aan. De jonge twijgen breken gemakkelijk af; vandaar de Nederlandse naam: Kraakwilg. De schors van de boom is grijsachtig en krijgt naarmate hij ouder wordt scheuren wat hem een authentieke uitstraling geeft. Salix fragilis verliest in de herfst zijn bladeren en is goed winterhard. Door zijn brede, open kroon en hoogte van 15 - 20 m is de Kraakwilg geschikt voor de grotere tuinen en parken.
Standplaats Salix fragilis
Salix fragilis staat het liefst in de zon of halfschaduw in een humusrijke, vochthoudende bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort. De Kraakwilg kan goed tegen vochtige tot natte omstandigheden en staat vaak in moerassige gebieden en wordt vaak aangeplant langs oevers van meren of rivieren.
Salix fragilis snoeien en onderhouden
Salix fragilis groeit vrij snel. Snoei naar wens op een vorstvrije dag in de winter; De Kraakwilg is ook geschikt als knotwilg. De takken kunnen gebruikt worden als stek voor nieuwe bomen.