Sequoiadendron giganteum 'Glaucum' of Mammoetboom
Sequoiadendron giganteum 'Glaucum' is een decoratieve boom, die uiteindelijk wel meer dan 30 m hoog kan worden. De Mammoetboom groeit snel. De boom is heel geschikt als centrale boom, solitair in een grote tuin of in een groep in openbare ruimtes, zoals bv. een park of als laanboom. Het is een tuinplant met een piramidale vorm, eerst smal en later wel 8 m breed. De scherpe, geschubde naalden hebben een blauwgrijze kleur. De Mammoetboom is wintergroen. De stam is opvallend vezelige en roodbruin; de afhangende takken zijn grijsblauw. Uit onopvallende bloemen vormen zich eivormige kegels (lijken op dennenappels) van 5 cm tot 8 cm, die eerst op de twijgen staan en na rijping gaan hangen.
Standplaats Sequoiadendron giganteum 'Glaucum'
Sequoiadendron giganteum 'Glaucum' verdraag alle voedselrijke grondsoorten. Verder is de Mammoetboom windbestendig. Een plek in de zon of halfschaduw heeft de voorkeur.
Sequoiadendron giganteum 'Glaucum' snoeien en onderhouden
Sequoiadendron giganteum 'Glaucum' heeft weinig snoei nodig. Verwijder in de winter op een vorstvrije dag verdroogde takken uit de Mammoetboom en zorg dat er maar één harttak is, die de top vormt.
Bomen van Tuinplantenwinkel.nl kunt u jaarrond planten. Dit kan omdat we al onze bomen in pot leveren. Aanplanten in de herfst, winter, lente én zomer is dus altijd mogelijk, met aangroeigarantie!
Veel gestelde vragen over Sequoiadendron giganteum 'Glaucum':
Kan een Sequoia boom groeien in NL?
Antwoord: Een Sequoia boom kan zeker in Nederland groeien. Hier in Nederland worden deze bomen ook wel Mammoetboom genoemd. Omdat oudere bomen gigantisch groot kunnen worden komen deze bomen alleen maar voor in hele grote parken en tuinen. Oorspronkelijk komen de bomen in een dunne strook van een zo'n 300 km voor op vooral de westelijke hellingen van de Sierra Nevada gebergte voor. Daar is ook het Sequoia National Park. De Sequoia is ook één van de grootste boom ter wereld. De hoogste bomen zijn dus ook te vinden in het Sequoia National Park. In de tweede helft van de 19e eeuw zijn deze bomen in gevoerd in Europa.
Waar staan Sequoia bomen in Nederland?
Antwoord: De Sequoia of Mammoetbomen komen in Nederland vooral voor in grote tuinen, parken en openbare terreinen. Mammoetbomen kunnen wel tot 30 m hoogte groeien. Om een Mammoetboom een goede start te geven kan men deze het beste aanplanten met aanplant grond. De boom heeft niet echt een voorkeur voor een bepaalde grondsoort. De boom is wintergroen in de winter. Er kunnen kegels gevormd worden die wel 5 tot 8 cm lang kunnen worden. De naalden van de boom zijn blauwgrijs van kleur.
Hoe groot is een mammoetboom?
Antwoord: De door ons geleverde hoogte van de boom is 50/70 cm. Dit is niet zo heel groot maar omdat deze boom een krachtige groeier is zal deze Mammoetboom als snel een stuk groter worden. De Mammoetbomen krijgen een halfopen kroon. Een Mammoetboom heeft heel veel ruimte nodig. De boom krijgt een flinke stamomtrek de stam is opvallend vezelig en roodbruin van kleur. De naalden van de boom zijn blauwgrijs van kleur.
Kan de Sequoia uit groeien als hoogstam boom?
Antwoord: Een jonge boom kan men het beste aanplanten met aanplantgrond in het plantgat. De boom in een warme zomer, zeker als deze jong zijn, extra water bij geven. De boom kan makkelijk een stamomtrek krijgen waar wij als mensen niet met onze armen om heen kunnen. als de boom ouder wordt kan het zijn dat er onderaan wat takken verdwijnen en dat er dus langzaam aan een hoogstam boom ontstaat. De bomen groeien snel. Plant de bomen daarom niet direct naast bebouwing of opritten en straten. Vaak ziet men deze bomen als solitair ergens staan. De wortels van de Mammoetboom genoemd groeien flink uit.
Krijgen alle Sequoia bomen een vezelige schors?
Antwoord: De Mammoetbomen krijgen allemaal als deze wat ouder worden een vezelige schors. De dikke bast zorgt voor bescherming. Vooral in de het Sequoia National Park zijn deze bomen al vaak door bosbranden geteisterd en heeft de dikke bast en voor gezorgd dat de bomen beschermt blijven tegen de bosbranden.