Klantenservice & Contact

Contact tuinplantenwinkel

1. Klantenservice

Wij gaan voor 100% klanttevredenheid. We toetsen onszelf door middel van reviews die alleen u kunt geven. U vindt deze reviews overal terug op onze webwinkel.

Als u ons iets wilt vragen staan wij altijd paraat via [email protected]. U kunt ons ook direct een vraag stellen via onze webwinkel door onder op de oranje knop te drukken.

Onze plantexperts staan elke dag voor u klaar! 

1.1 Email:

[email protected]

Of u kunt gebruik maken van het oranje contactformulier rechts onderaan de pagina!

Tip: Heeft u vragen over een reeds geplaatste bestelling? Vermeld dan uw ordernummer in uw e-mail. Het ordernummer vindt u op uw factuur en begint met de letters ORD gevolgd door 6 cijfers. Zo kunnen wij u vaak sneller helpen.

Voorbeeld ordernummer

Het oranje kader geeft de locatie aan van het Ordernummer op uw factuur.

1.2 Informatie:

Alle informatie over betaalwijzen, levering, garantie en ruilen vindt u op onze informatiepagina.

2. Klachten en opmerkingen

Uiteraard doen wij ons uiterste best om u snel en goed van dienst te zijn. Heeft u desondanks toch een klacht of opmerking, dan vragen wij u deze te mailen aan [email protected], onder vermelding van ’klacht’ of ‘opmerking’ en uw bestelnummer (mits u een bestelling geplaatst heeft). Klachten en opmerkingen nemen we altijd serieus. Wij reageren inhoudelijk op uw klacht of opmerking per e-mail binnen 48 uur.

Indien u niet tevreden bent over onze afhandeling van uw klacht of opmerking vinden wij dat uiteraard erg jammer. U heeft als consument de mogelijkheid dit voor te leggen aan de Geschillencommissie thuiswinkel, Postbus 90600, 2509 LP te Den Haag en geschillencommissie.nl of de Europese online geschillenplatform (ODR).

3. Garantie en kwaliteit

Informatie over onze aangroei garantie en garantievoorwaarden vindt u terug op deze pagina.

4. Adressen

Kantoor-adres Tuinplantenwinkel.nl:

  • Tuinplantenwinkel.nl
  • Sneidershoek 5
  • 5511 KR Knegsel

Bezoek-adres Tuinplantenwinkel.nl:

  • Neutkens Planten- en bomencentrum B.V.
  • Eerselseweg 35
  • 5511 KL Knegsel

Voor onze openingstijden klik hier

5. Bankgegevens Tuinplantenwinkel.nl:

LET OP: Indien u een bestelling bij ons heeft geplaatst en de betaalmethode Afterpay heeft gekozen, dient u het geld niet over te maken naar ons rekeningnummer. Nadat uw bestelling is afgeleverd, ontvangt u van Afterpay een e-mail met daarin de betaalmogelijkheden.

  • IBAN: NL45ABNA0432483659
  • BIC: ABNANL 2A
  • t.n.v. Neutkens Planten- en Bomencentrum b.v.
  • KvK nummer: 83217452
  • BTW nummer Nederland: NL8627.74.974.B01 
  • BTW nummer België: BE0676.654.578 

6. Social media

U kunt ons ook volgen via social media. Zo blijft u op de hoogte van nieuwe producten, blog en verassende planten.

Facebook

Twitter

Instagram

1 Veelgestelde vragen over bezorging
2 Veelgestelde vragen over klantenservice
2.1 Waar kan ik het telefoonnummer van Tuinplantenwinkel.nl vinden?

De klantenservice van Tuinplantenwinkel.nl is telefonisch niet bereikbaar. We staan u via de mail continu te woord. Ook als onverhoopt een probleem is, kunt u ons het beste een mail sturen. Er wordt zo nodig direct actie ondernomen. We staan altijd voor u paraat. 

2.2 Ik wil graag komen werken bij Tuinplantenwinkel.nl. Kan dat?

Ja dat kan zeker. Kijk hiervoor op onze pagina 'Vacatures' om te kijken of er vacatures open staan. Ook als er geen vacatures online staan, kun je altijd contact met ons opnemen.

2.3 Kan ik met mijn vraag over een bestelling van Tuinplantenwinkel.nl ook op het Planten- en bomencentrum terecht?

Als de vraag over de keuze van planten gaat, dan kan dat zeker. Op het Planten- en bomencentrum lopen onze medewerkers rond met kennis over de planten en bomen. 

Als u een specifieke vraag over een (lopende) bestelling heeft, dan kunt u een mail sturen naar de klantenservice van Tuinplantenwinkel.nl ([email protected]). Ook een plant specifieke vraag kunt u hier stellen. 

2.4 Ik wil een grote partij planten bestellen, kan ik dat via de klantenservice aanvragen?

Jazeker kan dat. Ook kunnen we u eventueel (als het voor beide interessant is) een passende offerte sturen.

3 Veelgestelde vragen over groen professional
3.1 Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor de voordelen van de Groen Professional?

Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

3.2 Kan ik als Groen Professional op rekening laden / bestellen?

Ja dat kan. Je betaalt dan via "Notyd" met een betaaltermijn van 30, 60 of 90 dagen. 

3.3 Kan ik als Groen professional mijn bestelling ook laten bezorgen?

Ja dat kan. Vanwege de vele voordelen die u als Groenprofessional krijgt, betaal je wel een iets hoger bezorgtarief. 

3.4 Ik heb als hovenier een bestelling geplaatst die klaar staat om af te halen. Kan ik dan voor 10u langskomen?

Dat kan zeker. Voor de hoveniers en andere bedrijven zijn wij elke dag (maandag t/m zaterdag) vanaf 8:00u open. Laden is aan de achterkant van het bedrijf bij de loodsen.

4 Veelgestelde vragen over duurzaamheid
4.1 Worden de planten niet steeds duurder door alle duurzaamheidsmaatregelen die jullie nemen?

Nee, wij kijken altijd of duurzaamheid niet ten koste gaat van een te hoge prijs van onze producten. Als een maatregel teveel kost, of het nu ervan niet onderzocht is, zullen we er vanaf zien. We maken altijd een weloverwogen keuze. 

4.2 Waarom rijdt de bezorgdienst van Tuinplantenwinkel.nl niet met elektrisch aangedreven bussen?

De actieradius van de elektrische bussen is op dit moment voor ons nog niet voldoende om rendabele ritten mee op te zetten. De bussen staan dan meerdere keren per dag onderweg voor langere tijd stil om bij te laden. Dit is voor ons nog geen haalbare optie. Daarnaast zijn elektrische bussen nog een stuk duurder ten opzichte van de gangbare bussen. 

Het rijden op HVO levert ook al een CO2 reductie op van maximaal 90% ten opzichte van gewone diesel. 

4.3 Biedt Tuinplantenwinkel.nl ook biologisch geteelde planten aan?

De markt voor biologisch geteelde planten is groeiende, er komt steeds meer aanbod. Zodra een biologisch geteeld product geschikt is om aan te bieden op Tuinplantenwinkel.nl (reële prijs, beschikbaarheid van de plant) zullen wij deze zeker toevoegen. Wij verwachten dat het aanbod van biologisch geteelde planten in de komende jaren steeds verder zal groeien.

5 Veelgestelde vragen over bezoek ons
5.1 Zijn jullie een echte winkel of meer een kwekerij?

Wij zijn een echte winkel met overal verharde paden. Alle planten en bomen staan netjes gerangschikt uitgestald. Laarzen aan mag, maar met nette sneakers kom je bij ons ook overal! 

5.2 Is het Planten- en bomencentrum op zondag geopend?

Nee, op zondagen zijn wij gesloten. Wel zijn we elk jaar een aantal feestdagen extra geopend. Kijk hiervoor op onze pagina met openingstijden. De webwinkel is wel 24/7 open; daar kunt u op elk moment van de dag uw bestelling plaatsen.

5.3 Hebben jullie voldoende parkeerplaatsen bij het planten- en bomencentrum?

Er is een grote parkeerplaats met een aantal plekken voor auto's met aanhanger, een invalide parkeerplaats en een laadpaal voor elektrische auto's. Ook voor het stallen van fietsen hebben we een gedeelte ingericht. 

6 Veelgestelde vragen over plantinstructies
6.1 Moet ik de pot verwijderen voordat ik de plant in de grond zet?

Ja, voordat u de plant in de grond zet, moet u hem uit de pot halen. Door hem met het kluitje (zonder pot dus) in de grond te zetten, kunnen de wortels zich goed ontwikkelen. 

6.2 Hoe gebruik ik de aanplantgrond?

Aanplantgrond zorgt voor een goede start van de groei van het wortelgestel. Gebruik aanplantgrond daarom direct in het plantgat. Als u de grond in zijn geheel wilt verbeteren, dan kunt u het beste siertuinbemesting gebruiken. Dit vermengt u door de border voordat u start met aanplanten. (of strooit u tussen de planten in een bestaande border)

6.3 Hoe vaak moet ik nieuwe aanplant water geven?

Deze vraag krijgen we heel erg vaak, maar hier is helaas geen goed antwoord op te geven. Dit heeft heel erg te maken met de weersomstandigheden. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de kluiten van de nieuwe planten en bomen niet uit kunnen drogen. Tijdens warme en droge periodes in de zomermaanden zult u regelmatig en voldoende water moeten geven, maar tijdens natte periodes is water geven misschien wel helemaal niet nodig. Water geven gebeurt altijd enigszins op gevoel.

Bij twijfel, kunt u beter een keer wat meer of vaker water geven dan te weinig!

6.4 Ik heb een kluitplant gekocht. Moet ik de juten lap weghalen voordat ik de plant in de grond zet?

Nee, de juten lap zorgt ervoor dat de grond en de wortels mooi bij elkaar blijven. De nieuwe wortels zullen er doorheen groeien en na verloop van de jaren vergaat deze lap. Eventueel kunt u de knoop bovenaan de kluit (meestal dichtbij de stam / voet van de plant) losmaken of snijden.

6.5 Het gaat volgende week vriezen, kan ik vandaag dan wel planten in de tuin zetten?

Ja dit is geen enkel probleem. Zo lang de grond niet bevroren is, kunt u planten zetten. Als het kort na de aanplant gaat vriezen dan geeft dit niks. De planten kunnen hier tegen. De winterperiode is zelfs een goede tijd om planten en bomen te zetten. 

6.6 Hoe diep moet een nieuwe boom in de grond staan?

Het is belangrijk dat de kluit van de boom op gelijke hoogte zit met het maaiveld en niet dieper komt te staan. Let er op dat de stam van een boom niet in de grond mag komen te staan. 

6.7 Hoe groot moet ik het plantgat voor de nieuwe boom maken?

Zorg ervoor dat u een ruim plantgat graaft. Het plantgat dient minimaal anderhalf keer zo groot en diep als de kluit te zijn. Zorg ervoor dat de grond onderin het plantgat goed losgemaakt is. 

7 Veelgestelde vragen over betaalmogelijkheden
7.1 Ik heb een bedrijf en wil graag op rekening laden. Kan dat?

Ja dit kan zeker. Maak eerst een account aan en stuur ons daarna een mail met uw bedrijfsgegevens. Na een check, zullen we uw account rechten geven, zodat u op rekening kunt laden en betalen. 

7.2 Ik heb Riverty (Afterpay) als betaalmethode gekozen. Wanneer en hoe kan ik de bestelling betalen?

Een aantal dagen na levering van de bestelling krijgt u van Riverty een email met daarin de mogelijkheid om de bestelling te betalen.

Betaal in ieder geval nooit zelf direct aan ons!

7.3 Ik wil graag met Riverty achteraf betalen, maar dit lukt niet. Wat moet ik doen?

Voordat een betaling wordt goedgekeurd, voert Riverty een controle uit. Het kan voorkomen dat Riverty de betaling niet door laat gaan. U kunt dan het beste voor een andere betaalmethode kiezen. Deze werken wel.

Hierin is Tuinplantenwinkel.nl geen partij. Met vragen over een achterafbetaling met Riverty kunt u met de klantenservice van Roverty contact opnemen.

8 Veelgestelde vragen over aangroeigarantie
9 Veelgestelde vragen over bestel informatie
10 Veelgestelde vragen over afhalen
11 Veelgestelde vragen over bezorging in België
12 Veelgestelde algemene vragen over populair
12.1 Kan ik een cadeaubon van Tuinplantenwinkel.nl ook op het Planten- en bomencentrum in Knegsel inwisselen?

Nee, de cadeaubonnen van Tuinplantenwinkel.nl kunnen alleen online ingewisseld worden en niet in de winkel in Knegsel. Het Planten- en bomencentrum heeft zijn eigen cadeaubon. Deze is alleen in daar verkrijgbaar. 

12.2 Krijg ik ook aangroeigarantie op aanbiedingen?

Ja, ook al is een product in de aanbieding, dan krijgt u gewoon de aangroeigarantie. Wij garanderen de kwaliteit van elk product dat we op Tuinplantenwinkel.nl aanbieden. 

12.3 Zijn de top 10 planten ook goede en sterke planten?

Ja, over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat de planten die in de top 10 staan ook sterke planten zijn. Als het zwakke planten zouden zijn, dan worden ze doorgaans niet heel vaak verkocht. Doorgaans zijn de top 10 planten langbloeiend, sterk, vragen ze weinig onderhoud en/ of groeien ze makkelijk.

13 Veelgestelde algemene vragen over tuinbenodigdheden
13.1 Wat is het verschil tussen universele potgrond en aanplantgrond?

Universele potgrond wordt gebruikt voor toepassing in bloempotten en bloembakken. Aanplantgrond wordt gebruikt tijdens het planten of verzetten van planten en bomen in de volle grond. 

13.2 Wanneer wordt tuinturf gebruikt?

Tuinturf gebruikt u bij planten het beste in zure grond groeien. Door tuinturf aan de aarde toe te voegen, wordt de grond zuurder en zal de plant mooier uitgroeien en gezond blijven.

Tuinturf wordt alleen in de volle grond gebruikt en nooit in bloembakken of potten.

13.3 Hoe lang moet een boompaal naast een boom blijven staan?

Een boompaal blijft doorgaans 3 tot 5 jaar staan. Daarna zijn de wortels van de boom normaal gesproken sterk genoeg om ervoor te zorgen dat de boom stevig blijft staan tijdens harde wind. 

13.4 Hoe plaats ik een boompaal?

De boompaal wordt aan de westzijde van de boom gezet. Het westen is daar waar de zon ondergaat. De boompaal komt direct naast de kluit te staan. Boor met een grondboor een gat met een diepte van ongeveer 1/3e van de lengte van de boompaal (paal van 150 cm = 50 cm diep gat) (paal van 200 cm = 65 diep gat).

Normaal gesproken is één boompaal per boom voldoende. Eventueel kunt op een erg winderige plek twee boompalen per boom zetten.

13.5 Verkoopt Tuinplantenwinkel.nl ook gereedschap?

Nee, bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u geen (tuin)gereedschap kopen.

13.6 Wanneer kan ik het beste mijn planten voeding geven?

Het beste is om twee tot drie keer per jaar voeding te geven. De eerste keer is in het voorjaar (april - mei), de tweede keer in de zomermaanden (juli - augustus). Wilt u één keer voeding geven, dan is het voorjaar hiervoor de beste periode.

14 Veelgestelde algemene vragen over bloembollen
14.1 Wat is het verschil tussen voorjaarsbollen en zomerbollen?

Hiermee wordt de bloeitijd van de bloembollen aangegeven. Voorjaarsbollen bloeien tussen februari en mei. De zomerbollen hebben een bloeitijd tussen juni en oktober. Over het algemeen zijn voorjaarsbollen winterhard (ze kunnen het hele jaar in de grond blijven zitten), zomerbollen moeten bijna allemaal in de wintermaanden uit de grond gehaald worden. 

14.2 Wanneer zijn bloembollen verkrijgbaar?

Bloembollen kunnen niet het hele jaar door aangeplant worden. Voorjaarsbollen zoals Narcissen, Tulpen en Krokussen zijn verkrijgbaar vanaf september t/m december. In deze periode worden ze ook aangeplant. Zomerbollen zoals Dahlia's, Allium en Gladiolen zijn verkrijgbaar vanaf maart t/m mei. Let op dat de meeste zomerbollen pas aangeplant kunnen worden als de kans op nachtvorst verdwenen is. 

14.3 Kunnen bloembollen ook in een pot op het terras staan?

Ja, dit kan zeker. Winterharde bloembollen kunt u het hele jaar door laten zitten. De bollen die niet tegen nachtvorst kunnen, moeten voor de eerste vorst uit de pot gehaald worden. Zorg altijd voor een goede afwatering in de pot, anders bestaat de kans dat ze tijdens natte periodes wegrotten.

15 Veelgestelde algemene vragen over leibomen
15.1 Wat is het verschil tussen de leibomenseries die Tuinplantenwinkel.nl aanbiedt?

Het verschil zit hem voornamelijk in de afmeting van het rek. Hieronder staan de belangrijkste series met hun afmetingen:

  • Classic - Afmeting 200 x 130 cm (bxh) - 7 etages
  • Basic - Afmeting 180 x 110 cm (bxh) - 6 etages
  • Small - Afmeting 120 x 90 cm (bxh) - 5 etages
  • 150 serie - Afmeting 150 x 150 cm (bxh) - 6 etages
  • 120 serie - Afmeting 120 x 120 cm (bxh) - 5 etages
15.2 Hoe lang laat ik het rek van de leiboom zitten?

Het rek kan in principe altijd blijven zitten. Mocht het rek na verloop van de jaren vergaan, dan hoeft er géén nieuw rek meer ingebonden te worden. De takken blijven dan uit zichzelf horizontaal staan. 

15.3 Hoe plaats ik een boompaal?

De boompaal wordt aan de westzijde van de boom gezet. Het westen is daar waar de zon ondergaat. De boompaal komt direct naast de kluit te staan. Boor met een grondboor een gat met een diepte van ongeveer 1/3e van de lengte van de boompaal (paal van 150 cm = 50 cm diep gat) (paal van 200 cm = 65 diep gat). Normaal gesproken is één boompaal per boom voldoende. Eventueel kunt op een erg winderige plek twee boompalen per boom zetten.

15.4 Hoe lang moet een boompaal blijven staan?

Een boompaal blijft doorgaans 3 tot 5 jaar staan. Daarna zijn de wortels van de boom normaal gesproken sterk genoeg om ervoor te zorgen dat de boom stevig blijft staan tijdens harde wind.

15.5 Wordt de leiboom altijd met ingebonden rek geleved?

Ja, een leiboom wordt altijd kant en klaar geleverd. Hier hoeft u op het moment van leveren niks meer aan te doen. Bij een leibomenpakket leveren wij een aantal losse bamboestokken. Deze worden gebruikt om de bomen met elkaar te koppelen en zijn niet nodig voor het rek zelf.

15.6 Groeit de stam van een leiboom nog hoger?

Nee, de geleverde stamhoogte blijft altijd hetzelfde. Het is dus heel belangrijk om de juiste stamhoogte te kiezen. 

15.7 Kan ik een leiboom nog hoger laten groeien?

Als u het rek na verloop van tijd zelf met bijvoorbeeld één of twee etages verhoogd, kunnen hier in de loop van de jaren nieuwe takken worden aangebonden. De stamhoogte blijft altijd hetzelfde en groeit nooit hoger. 

15.8 Wat moet ik met het bindbuis (waarmee de takken zijn aangebonden) doen?

Het bindbuis is elastisch, waardoor het met het dikker worden van takken mee groeit. Het is de bedoeling dat het vanzelf los springt als het bindbuis te strak komt te zitten. Het hoeft dus niet verwijderd te worden.

15.9 Wat doe ik met de losse bamboestokken die in de leiboom pakketten meegeleverd worden?

Hiermee verbindt u de etages van de leibomenrekken met elkaar. Hierdoor ontstaat er een stabiel geheel en kunt u de takken naar elkaar doorleiden, zodat er een dicht geheel ontstaat. 

16 Veelgestelde algemene vragen over bomen
16.1 Er zit een bamboestok langs de stam gebonden, kan ik deze weghalen?

Nee, deze kunt u het beste een aantal jaren laten zitten. De bamboestok zorgt ervoor dat de stam mooi recht blijft en in de top niet af kan breken tijdens harde wind. 

16.2 Hebben alle bomen een mooie herfstkleur?

Nee, niet alle bomen krijgen een mooie herfstverkleuring. Op Tuinplantenwinkel heeft elke boom die een mooie herfstverkleuring heeft, een foto met een speciaal icoontje, zodat u snel kunt zien of het blad van de boom wel of niet mooi kleurt in de herfst.

16.3 Ik wil graag een dikkere maat boom, verkopen jullie deze ook?

Nee, Tuinplantenwinkel.nl is specialist in de verkoop van bomen met gangbare en hanteerbare stamdiktes. Hierdoor kunnen we u een scherpe prijs bieden en zijn de bomen nog hanteerbaar. Hoe dikker de maat boom (stam), hoe groter en zwaarder de kluit wordt. Als u naar een specifieke soort + maat op zoek bent, kunt u ons een mail sturen. We kijken dan of deze boom beschikbaar is bij een van onze leveranciers. 

16.4 Wat kost het bezorgen van meerdere bomen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Het maakt niet uit of u één boom of meerdere bomen besteld, een bezorging kost altijd een vast bedrag. De actuele bezorgkosten vindt terug bij elk product in onze webwinkel.

16.5 Hoe plaats ik een boompaal naast de boom?

De boompaal wordt aan de westzijde van de boom gezet. Het westen is daar waar de zon ondergaat. De boompaal komt direct naast de kluit te staan. Boor met een grondboor een gat met een diepte van ongeveer 1/3e van de lengte van de boompaal (paal van 150 cm = 50 cm diep gat) (paal van 200 cm = 65 diep gat). Normaal gesproken is één boompaal per boom voldoende. Eventueel kunt op een erg winderige plek twee boompalen per boom zetten.

16.6 Hoe lang moet een boompaal blijven staan?

Een boompaal blijft doorgaans 3 tot 5 jaar staan. Daarna zijn de wortels van de boom normaal gesproken sterk genoeg om ervoor te zorgen dat de boom stevig blijft staan tijdens harde wind.

16.7 Wat is de beste periode om bomen te planten?

Al onze bomen kunnen het hele jaar door aangeplant worden. Dit komt doordat alle bomen die op Tuinpantenwinkel.nl worden aangeboden, in een pot staan.

De beste periode blijft het najaar en de winter, omdat de bomen dan in rust zijn. Let er tijdens aanplant in de zomermaanden op dat de kluiten van nieuw aangeplante bomen tijdig en voldoende water krijgen, zodat ze niet uit kunnen drogen. 

16.8 Wat is een beveerde boom?

Een beveerde boom heeft vertakkingen tot nagenoeg op de grond. Elke jonge boom begint als een beveerde boom. Na verloop van de jaren, kunnen de onderste takken er bij de stam afgeknipt worden. Op deze manier ontstaat er een stam met daarboven de kroon. Elke beveerde boom die op Tuinplantenwinkel.nl aangeboden wordt, kan (na een aantal jaar) opgekroond worden tot een boom op stam.

16.9 Wat is een zuilboom?

Een zuilboom is een boom met een smalle groeiwijze. Hij kan daardoor op een plek groeien waar geen ruimte is voor een brede kroon. 

17 Veelgestelde algemene vragen over fruit
17.1 Zijn alle fruitrassen zelfbestuivend?

Nee, niet alle fruitsoorten en -rassen zijn zelfbestuivend. De meeste bessen en bramen zijn dit wél, maar vooral bij een aantal soorten fruitbomen zijn er minimaal twee rassen nodig om vruchten te krijgen. Soms zijn er ook mannelijke en vrouwelijke planten nodig om vruchten aan de fruitplant te krijgen (bijvoorbeeld bij een aantal kiwi-soorten).

17.2 Zijn aardbeienplanten winterhard?

Jazeker, aardbeienplanten kunnen de Nederlandse winters prima doorstaan. Eenmaal aangeplant, kunt u jarenlang vruchten plukken van één aardbeienplant. 

17.3 Waarom kunnen de oude fruitbomen niet online besteld worden?

Elke oude fruitboom is uniek qua vorm en uitstraling. De keuze voor een specifieke boom is persoonlijk; dit kunnen wij niet voor u doen. Vandaar dat wij deze bomen niet online aanbieden, maar dat de klant deze zelf op ons Planten- en bomencentrum in Knegsel (Noord Brabant) kan komen uitzoeken.

17.4 Blijft een laagstam fruitboom ook echt een kleine boom?

Nee, een laagstam fruitboom groeit (net zoals de halfstam en hoogstam fruitbomen) uit tot een boom van flink formaat. Het verschil is dat de vertakkingen van een laagstam fruitboom al op ongeveer 50 cm boven de grond beginnen. Bij een halfstam fruitboom is dit ongeveer 100 cm en bij een hoogstam fruitboom ongeveer 180 cm.

Wilt u een kleine fruitboom, dan kunt u het beste een Mini fruitboom kiezen. Deze wordt maximaal 150 tot 200 cm hoog.

17.5 Ik heb maar een kleine tuin, kan ik toch genieten van fruit uit mijn eigen tuin?

Jazeker kan dit. Kies bijvoorbeeld voor de mini fruitbomen. Deze fruitbomen worden maximaal 150 tot 200 cm hoog. Zuil fruitbomen nemen nog minder ruimte in en zijn zelfs geschikt om in een pot op het terras of balkon te zetten. Ook diverse bessenstruiken zijn prima klein te houden en passen daardoor goed in een kleine tuin. Ook voor aardbeienplanten is altijd wel een plekje te vinden. 

18 Veelgestelde algemene vragen over klimplanten
18.1 Hechten klimplanten altijd zelf aan een muur of schutting?

Nee, de meeste klimplanten doen dit niet. Er zijn maar een paar soorten klimplanten die zelfhechtend zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de klimop (Hedera), Klimhortensia of Wilde wingerd. 

De meeste klimplanten hebben wat hulp nodig om goed te kunnen klimmen.

18.2 Hoe laat je een klimplant klimmen?

De meeste klimplanten hebben hulp nodig om goed te kunnen klimmen. U kunt hiervoor een trellis-scherm gebruiken, maar een aantal simpele horizontale touwtjes tussen een paar schroeven is vaak ook al voldoende om uw klimplant te begeleiden. Als de klimplant langs een paal moet groeien, kunt u het beste op een paar plekken bindbuis rond de paal (+klimplant) knopen om hem naar boven te begeleiden. 

18.3 Ik wil een wintergroene afscheiding van klimplanten, welke soorten zijn hiervoor geschikt?

Eigenlijk is hier maar één soort echt goed voor geschikt en dat is de klimop (Hedera hibernica). Alle andere soorten wintergroene klimplanten zijn niet helemaal winterhard (Toscaanse jasmijn), groeien nooit helemaal dicht (Clematis armandii of Lonicera henryi) of groeien maar langzaam (Vuurdoorn).

18.4 Welke klimplant heeft een mooie herfstkleur?

Dat is met zekerheid de Wilde wingerd (Parthenocissus). Deze klimplant krijgt een prachtige herfstverkleuring. 

18.5 Welke klimplant groeit snel?

Een paar voorbeelden van snelgroeiende klimplanten zijn:

  • Blauwe regen (Wisteria)
  • Klimop (Hedera)
  • Wilde Wingerd (Parthenocissus)
  • Druiven (Vitis)
18.6 Welke bloeiende klimplant kan goed op een plek in de schaduw staan?

De Klimhortensia (Hydrangea petiolaris) is beste klimplant met bloemen voor een schaduwrijke plek.

19 Veelgestelde algemene vragen over hagen
19.1 Hoeveel planten zet ik per strekkende meter voor het krijgen van een volle haag?

Dat is per plantensoort verschillend. Voor een strakke coniferenhaag zijn minder planten per strekkende meter nodig dan voor een lage beukenhaag. Daarnaast heeft u voor een kleine maat meestal meer planten per strekkende meter nodig dan voor een hoge maat van dezelfde soort. Op Tuinplantenwinkel.nl kunt u per haagsoort en per maat duidelijk terugvinden hoeveel planten u per strekkende meter moet aanplanten. 

19.2 Wanneer plant ik een dubbele rij en wanneer een enkele rij?

Als u een nette strakke haag wilt zetten die niet te breed wordt, dan is een enkele haag het beste uitgangspunt. Als u juist een brede uitstraling van de haag wilt hebben, dan kunt u ervoor kiezen om een dubbele rij aan te planten. 

19.3 Hoeveel planten per vierkante meter (m2) heb ik nodig bij een blokhaag?

Als u een blokhaag wilt aanplanten, dan heeft u een groot aantal planten nodig. Per strekkende meter zet u één plant minder dan het aantal dat normaal gesproken per strekkende meter nodig zou zijn. Als het aantal per strekkende meter 5 planten is, dan zet u er nu 4 stuks. U heeft dan per m2 4x4 = 16 planten nodig om een vol blok te krijgen. 

Nog een voorbeeld: Als het aantal per strekkende meter 6 planten is, dan zet u er nu 5 stuks. U heeft dan per m2 5x5 = 25 planten nodig.

19.4 Kan ik mijn haag na het aanplanten meteen snoeien?

Ja dat kan prima. Door de pieken bovenaan en aan de zijkanten weg te knippen, ontstaat er meteen een vrij strakke haag. 

19.5 Hoe vaak moet ik mijn haag snoeien?

Elke haag dient minimaal 1x per jaar gesnoeid te worden. Het beste tijdstip hiervoor is begin juli op een bewolkte dag. Als u graag een strakke uitstraling van de haag wenst, is het beter om hem 2 keer per jaar te snoeien. De eerste keer snoeit u in juni (op een bewolkte dag), de tweede keer in september.

20 Veelgestelde algemene vragen over heesters
20.1 Zijn heesters en struiken dezelfde soort planten?

Ja, heesters en struiken zijn beide dezelfde plantgroep. Met beide termen worden houtige planten bedoeld. Ze verliezen in de winter hun blad, of blijven groen. Dit is afhankelijk van de soort heester / struik. 

20.2 Kunnen alle heesters in de volle zon?

Nee, er zijn zeker genoeg heestersoorten die in de volle zon kunnen staan, maar er zijn ook een aantal soorten die hier niet goed tegen kunnen (o.al Rhododendrons en Boerenhortensia's). Op Tuinplantenwinkel.nl kunt u gemakkelijk filteren op standplaats (volle zon - halfschaduw - schaduw), zodat alleen de juiste heesters overblijven om uit te kiezen.

20.3 Kunnen alle heesters en struiken gesnoeid worden?

Ja, in principe is het mogelijk om alle heesters en struiken te snoeien. Sommige heesters moeten zelfs elk jaar flink teruggesnoeid worden om mooi in vorm te blijven (o.a. Pluimhortensia en Spiraea japonica). Andere soorten hoeven alleen maar een snoeibeurt te krijgen als ze anders te groot worden voor hun standplaats (o.a. Hibiscus en Camellia).

20.4 Welke groenblijvende heesters kunnen goed in de volle zon?

De meeste groenblijvende heesters staan bij voorkeur op een plek in de halfschaduw of schaduw. Toch zijn er gelukkig een paar soorten die daar wel goed tegen kunnen. Dit zijn bijvoorbeeld de Nandina, Choisya, Ceanothus repens en Olijfwilg.

21 Veelgestelde algemene vragen over vaste planten
21.1 Welke siergrassen zijn wintergroen?

De meeste siergrassen sterven (net zoals bijna alle vaste planten) in de wintermaanden af. Slechts een paar soorten behouden in de winter hun blad. Alle Carex, Festuca en Liriope soorten zijn wintergroen. Dit zijn allemaal lage siergrassen. 

21.2 Ik weet niet goed welke vaste planten mooi met elkaar combineren, wat kan ik het beste doen?

Heel veel mensen vinden het lastig om zelf een mooie combinatie van diverse vaste planten voor hun borders uit te zoeken. Hiervoor bieden wij een aantal borderpakketten aan. Deze borderpakketten bestaan uit een mooie mix van vaste planten die elkaar goed aanvullen voor wat betreft bloemkleur, bloeitijd en hoogte. Ook naar de kleur en vorm van het blad is gekeken bij het bepalen van de soorten voor de borderpakketten. 

21.3 Welke bodembedekker is het sterkste?

Er is niet één bodembedekker het sterkste van allemaal. Verschillende standplaatsen (zon - schaduw - nat - droog) zorgen voor verschillende keuzes in bodembedekkers. Over het algemeen zijn de Vinca minor, Cotoneaster dammeri, en Waldsteinia ternata en Hedera hibernica hele sterke soorten die op diverse plekken uit de voeten kunnen.

21.4 Zijn alle vaste planten winterhard?

Ja, in principe kunnen alle vaste planten die op Tuinplantenwinkel.nl worden aangeboden de Nederlandse winters overleven. De ene vaste plant is wat sterker dan de andere. Als het om een minder sterke soort gaat, wordt dit bij de beschrijving altijd vermeld. 

21.5 Het is winter en mijn vaste plant is afgestorven, wat moet ik doen?

Alle vaste planten overleven in de wintermaanden onder de grond. De plant sterft boven de grond af. U kunt dit het beste aan het eind van de winter (maart) wegknippen. Als het om hoge vaste planten gaat, kunt eerder in de winter alvast een deel (tot 40 cm boven de grond) wegknippen en dan later in maart de rest van de afgestorven plantdelen.

21.6 Hoe lang bloeit een vaste plant?

Hierop is geen eenduidig antwoord te geven, maar gemiddeld zal een vaste plant ongeveer 6 weken bloeien. Als u voor een lange periode bloemen in de tuin wilt hebben, dan is het belangrijk om soorten uit te kiezen met verschillende bloeitijd. Op Tuinplantenwinkel.nl kunt u hier heel gemakkelijk op filteren.

Er zijn een aantal uitzonderingen die een hele lange bloeitijd van begin zomer tot diep in de herfst hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de Geranium 'Rozanne', Salvia 'Hotlips' of Verbena bonariensis. 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.