Informatie over boomschors

Boomschors of sylvester boomschors , dit materiaal groeit gewoon in uw tuin en wel aan de buitenkant van de stammen van de meestal wat oudere bomen. Dit schors beschermt de boomstam tegen extreme weersinvloeden. Meestal vinden we de meeste boomschors in de tuinen echter niet aan de stammen van bomen, maar als bodembedekker. Het wordt gebruikt als opvulling tussen de planten tegen onkruid en is een goede bodembedekker of er wordt een natuurlijk paadje mee aangelegd. 

 

Wat is het verschil tussen boomschors en houtsnippers?

Bij houtsnippers bestaat het materiaal uit gechipte / versnipperde delen van de gehele boom. Zowel de schors als het hout van de takken wordt hiervoor gebruikt. Over het algemeen zijn snippers minder duurzaam (gaat minder lang mee) en minder decoratief dan de schors die geeft meer decoratie. Op Tuinplantenwinkel worden géén houtsnippers verkocht. Het product wat hierbij het dichtst in de buurt komt, is Duitse boomschors. Dit product is uitermate geschikt om tussen bestaande beplanting in de border op de bodem te strooien tegen onkruid maar kan ook onder speeltoestellen en geeft een mooie zachte bedekking onder deze speeltoestellen.

 

Boomschors bestaat enkel uit gechipte / versnipperde stukken schors. Schors vergaat minder snel dan snippers en gaat daardoor langer mee. Boomschors is daarmee beter geschikt voor het aanleggen van natuurlijke paden dan snippers. 

 

Welke soorten boomschors zijn er?

Hoe vreemd het ook mag klinken, er bestaan verschillende soorten boomschors. Op Tuinplantenwinkel.nl worden twee type boomschors aangeboden, beide met vele voordelen. Hieronder volgt per soort boomschors een korte toelichting.

 

Franse boomschors

De Franse boomschors is de meest toegepaste en meest duurzame boomschors. Frans boomschors gaat zo'n 5 tot 7 jaar mee. Daarna is het grotendeels vergaan. De vergane boomschors zorgt voor een toename van het organisch materiaal in de grond. Franse boomschors is er in een grove variant en een fijne variant. Wanneer er een pad met boomschors bedekt moet worden, kan hiervoor het beste de grove Franse boomschors gebruikt worden. De fijne Franse boomschors heeft een donkere bruine kleur is uitermate geschikt voor het decoreren van (grote) bloempotten.

 

Duitse boomschors

Duitse boomschors is vooral wat zachter van structuur dan de Franse boomschors. Hiermee vormt het een mooi samenhangend laagje. Het is uitermate geschikt om tussen beplanting in de borders te worden gestrooid. Het ziet er mooi uit en houdt daarnaast de groei van onkruid grotendeels tegen. Door de iets zachtere structuur heeft de Duitse boomschors een iets kortere levensduur dan de Franse boomschors. Na 4 tot 6 jaar zal het grotendeels vergaan zijn. Door de Duitse boomschors eens in de zoveel jaar aan te vullen, behoudt het zijn onkruidwerende werking en blijft het er fraai uitzien. Daarnaast wordt het organisch stof gehalte van de grond in de loop van de jaren vergroot. Dit zorgt voor een losse structuur en een beter vochtvasthoudend vermogen. 

 

Hydrokorrel

Omdat hydrokorrel wel eens gebruikt wordt ter decoratie in een (grote) bloempot, hebben we hem ook aan deze categorie toegevoegd. Let op dat hydrokorrel voor het gebruik in de tuin / border niet geschikt is! Maak er zeker geen paden van, de losse structuur van een laag hydrokorrel kan er zelfs voor zorgen dat u kunt uitschuiven.

 

Moet er wel of geen worteldoek onder boomschors?

Om de boomschors het langste goed te houden, zou ervoor gekozen kunnen worden om eerst worteldoek op de ondergrond te leggen en daarbovenop een laag schors. Zo voorkomt u dat de schors in de grond gedrukt wordt en blijft het materiaal langer mooi. Zo kunt u minder zakken boomschors gebruiken om toch hetzelfde effect te krijgen. Let wel op dit kan als er verder géén beplanting in het vak komt te staan. Bijvoorbeeld om een stuk te bedekken onder een speeltoestel of tuinpaden aan te leggen is boomschors wel erg geschikt. Wilt u de ondergrond zwaarder belasten? Dan is (een pad van) boomschors niet de beste optie waarvoor u kunt kiezen.

 

Wilt u de boomschors tussen de beplanting in de tuin gebruiken, dan raden wij af om worteldoek te gebruiken. Worteldoek sluit de ondergrond af van de lucht. Deze afsluiting zorgt ervoor dat er nagenoeg geen zuurstof meer kan doordringen in de grond, wat nadelig is voor de wortelgroei van de planten. Het beste kan schors dus zonder het gebruik van worteldoek tussen de planten gestrooid worden. Het weglaten van worteldoek, zorgt er wel voor dat de schors iets eerder zal vergaan. 

 

(Franse) Boomschors kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Hoeveel boomschors heb ik nodig? Voor een dichte laag boomschors heeft u een dikte nodig van ongeveer 5 centimeter. De benodigde hoeveelheid kunt u bereken door één zak van 70 liter te gebruiken op 1,5 m². Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u gemakkelijk boomschors bestellen en wordt het bij u thuis geleverd.

 

Veelgestelde vragen over booomschors:

Waar kan ik goedkoop boomschors kopen?

Antwoord: Bij tuinplantenwinkel is goedkoop boomschors te koop in zakken

 

Wat is beter houtsnippers of boomschors?

Antwoord: Het is beide goed maar om af te strooien is duitse boomschors heel geschikt en geeft een mooie voedingsbodem voor de begroeiing die er groeit

 

Hoeveel m2 met 40 liter boomschors?

Antwoord: U kunt met 40 liter ongeveer 1 vierkante meter bedekken.

 

Boomschors tussen de planten als bodembedekker

 

Inspiratie Boomschors:

Boomschors als afdekking van de bodem

 

Boomschors is er in diverse soorten en fracties. Grove Franse boomschors houdt het langste. 

Houtsnippers of schors gebruiken in de tuin

 

Verschillende toepassingen van schors zoals een afdeklaag tussen de planten of om een tuinpad te creëren. 

 

schors tussen de planten ter bescherming

 

Schors of snippers tussen de beplanting zorgt voor een dichte bodembedekking. 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.