Achillea millefolium wordt ook wel duizendblad genoemd en verwijst naar de zeer de fijne bladeren van deze plant. De bladeren zijn ook bruikbaar als kruid in de keuken! Deze tuinplant wordt echter meer gewaardeerd om de felgekleurde bloemen. Als de bloemen van het Duizendblad verwelken krijgen de schermen een oranjebruine kleur. De bloemen staan in horizontale schermen (composietenfamilie) bovenaan de bloemstengels. De hoogte van volgroeid Duizendblad inclusief bloem is ongeveer 60 cm. Duizendblad groeit als pol uit en zal ieder jaar iets breder worden. Duizendblad is er in verschillende bloemkleuren. Achillea millefolium 'Paprika' krijgt bijvoorbeeld rode bloemen, de Achillea 'Taygetea' heeft een geel gekleurde bloeiwijze. Net onder de bloeiwijze vertakt de plant zich, zodat er vele bloemen aan een enkele stengel kunnen groeien!
De groene bladeren van de Achillea millefolium bestaan uit vele hele kleine blaadjes. Eigenlijk is het één groot blad dat uit heel veel kleine blaadjes bestaat. Vooral de jonge bladeren van de wilde Achillea millefolium zijn goed eetbaar. Rond de zeventiende eeuw was het schijnbaar een aardig populaire groente; het werd vrij veel als stamppot gebruikt. Dat is nu niet meer voor te stellen. Tegenwoordig wordt Duizenblad nog wel eens in de keuken toegepast. De kruidige smaak van het blad geeft aroma, het wordt bijvoorbeeld in de soep gedaan. Ze hebben een enigszins bittere smaak. De wilde variant van Achillea millefolium komt van nature voor in Nederland. Deze plant komt algemeen voor op bijvoorbeeld braakliggende terreinen, maar je ziet hem ook in de bermen langs de weg. Deze plant uit de composietenfamilie groeit meestal op verstoorde grond, let maar eens op bij plaatsen waar graafwerkzaamheden hebben plaatsgevonden!
Tuinplantenwinkel levert deze tuinplant in een pot van 9 x 9 cm en adviseert 5-7 planten per vierkante meter. De beste standplaats is in de volle zon in een vrij droge, normale en matig voedselrijke tuingrond. Deze plant groeit niet in de schaduw van bomen of struiken. Voor het planten is het belangrijk om de grond goed doorlaatbaar te maken. Er mogen geen harde lagen in zitten en er mag geen water op blijven staan. Licht aandrukken is dan ook het devies net na het aanplanten!
Om de bloei van Achillea te bevorderen, strooit u af en toe wat kalk rond de voet. Dit zorgt voor de aanmaak van veel bloemknoppen en bovendien voor een lange bloeiperiode. Het wegknippen van uitgebloeide bloemtuilen, zorgt voor de aanmaak van nieuwe bloemen. Hiermee wordt de bloeitijd van de Achillea millefolium verlengt. Deze tuinplant wordt ieder jaar iets ouder waardoor soms de bloei verminderd. Door hem ongeveer elke drie jaar te vernieuwen kunt u de plant ‘verjongen' en bent u verzekerd van een rijke bloei. Dit kunt u doen door de plant aan het einde van de winter te ‘scheuren'. Dan spit u de plant uit de grond en steekt er met een scherpe schop een deel af. De beste delen zet u opnieuw in de grond, zoals hierboven beschreven.
Hoewel de meest verkochte varianten van Achillea millefolium op Tuinplantenwinkel.nl vanwege de bloemkleur uitgekozen worden, werd deze tuinplant vroeger gebruikt als kruidenplant. Achillea millefolium heeft geneeskrachtige stoffen in zich. Het kreeg verschillende medische eigenschappen toegewezen. Zo werden de bladen op wonden gebruikt om het bloeden te stelpen, maar het innemen van de plant stimuleert juist bloeden, zo dacht men. Op die manier zou het de menstruatie bevorderen. Daarnaast zou Achillea een versterkend middel zijn en kreeg het in de middeleeuwen een beschermende kracht toegedicht. Het gaat hierbij dan wel om de basis soort Achillea en niet om een van de vele cultivars die er in de loop van de tijd zijn bijgekomen. Deze basissoort is te herkennen aan de witte bloemen (soms ook enigszins roze gekleurd) die de vorm hebben van een schermvormige tuil. Op Tuinplanwinkel wordt deze variant aangeboden als Biologische kruidenplant Achillea millefolium Puur.
Antwoord: Vooral vroeger werden aan Duizendblad Achillea millefolium diverse geneeskrachtige werkingen toegewezen. Tegenwoordig wordt het in de alternatieve geneeswijzen nog altijd gebruikt.
Antwoord: Duizendblad is winterhard. De plant sterft in de herfst af en komt na de winter weer terug.
Antwoord: Achillea millefolium behoort inderdaad tot de groep van de vaste planten.
Antwoord: Duizendblad is eetbaar. Vroeger werd het zelfs als stamppot gebruikt. Tegenwoordig wordt Achillea millefolium in de keuken vooral als garnering of smaakversterker in bijvoorbeeld soepen toegepast.
Duizendblad houdt van een zonnige standplaats.
In deze border is Persicaria (Duizendknoop) gecombineerd met Duizendblad.
Duizendblad bloeit vrij lang en is goed bestand tegen een drogere standplaats mits de plant goed is aangegroeid.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.