Hemerocallis is een aanwinst voor iedere tuin waar meer bloemen in de border gewenst zijn. Hemerocallis is een vaste plant de in de wintermaanden afsterft. Er zijn ontelbaar veel soorten Hemerocallis, maar zijn niet allemaal even winterhard. De Daglelies (dat is de Nederlandse naam van deze plant) die op Tuinplantenwinkel worden aangeboden zijn allemaal zeer winterhard en kunnen op een plek in de volle zon goed uit de voeten. Kenmerkend aan de Hemerocallis zijn de vanuit de aarde groeiende, grasachtige bladeren. De wortels van de Hemerocallis hebben een vlezige textuur.
Combineer de bloem van de daglelies met bloemen van andere vaste planten Dit kunnen geel oranje of zelfs paars bloeiende soorten zijn. Ook wat hogere siergrassen kunnen prima in combinatie met daglelies aangeplant worden.
Hemerocallis staat bij voorkeur op een zonnige plek. Dit kan in de vaste planten border, maar ook langs de vijver kan Hemerocallis een aanwinst zijn. Met zijn langwerpige blad, staat hij daar prima tussen andere oeverplanten en echte lelies die vaak een gelijkende groeiwijze en bloei hebben. Hij kan daar zeker goed groeien, want hij kan goed tegen een wat vochtigere standplaats, zolang het maar een goed waterdoorlatende grond is. De vlezige wortels mogen tijdens natte periodes niet te lang in het water blijven staan.
Als het in de zomermaanden te droog wordt, dan laat hij al snel zijn blad hangen. Geef Hemerocallis bij een langdurige warme en droge periode op tijd en voldoende water. Dit is vooral bij jonge planten belangrijk om in de gaten te houden. De hitte op zich is verder geen enkel probleem voor de Hemerocallis.
De meeste soorten kunnen ook in potten op het terras gezet worden. Ze kunnen dan zowel in de felle zon als in de schaduw een plekje krijgen. Met een beetje geluk geeft de daglelie de hele zomer mooie bloemen. Zorg ervoor dat er in de bodem van de pot gaten zitten, zodat eventueel teveel aan water makkelijk weg kan lopen.
Hemerocallis heeft weinig onderhoud nodig. Het is een makkelijke vaste plant die elk jaar lang in bloei staat. Knip tijdens de bloeiperiode eventueel verwelkte bloemen of aangetaste bloemknoppen uit de plant voor een mooier beeld. Ook zorgt dit voor de aanmaak van meer nieuwe bloemen en een langere bloeitijd.
In de winter sterven de planten af. De afgestorven delen kunnen op elk willekeurig moment in de winter of het vroege voorjaar bij de grond afgeknipt worden. Na de snoei, kunt u een dikke laag mulch of wat compost rondom de voet van de daglelie planten strooien. Dit geeft de planten voeding voor het volgende seizoen, houdt de daglelies gezond, waardoor hij de beste bloemen geeft. Een jaarlijkse gift van organische meststoffen is ook prima als er geen compost of mulch voorhanden is.
Hemerocallis wordt echt in ontelbaar verschillende kleurschakeringen aangeboden. Typ de naam maar eens in op internet en bekijk de afbeeldingen (om daarna natuurlijk weer snel terug te keren naar onze mooie website!). Het lijkt wel of alles mogelijk is, net zoals bijvoorbeeld bij tulpen ook het geval is.
Voor de mensen die een uitbundige bloemkleur wel kunnen waarderen, hebben wij de Hemerocallis 'Frans Hals' in het assortiment. Of we hier zelf ook bij horen, daar zijn we nog altijd niet over uit... De andere varianten hebben een wat minder opvallende bloemkleur, maar combineren daardoor een stuk makkelijker met andere vaste planten.
Er zijn verschillende soorten daglelies, maar de bloemen van de Hemerocallis (dit is zijn botanische naam) zijn eigenlijk altijd enkelbloemig. De kleuren van de bloemblaadjes lopen uiteen van wit Hemerocallis 'Gentle Shepherd', geel Hemerocallis 'Stella d'Oro' naar dieprood Hemerocallis 'Sammy Russel'. Wat opvalt is dat de kern van de bloemen bijna altijd geel van kleur is. Ze hebben een geel hart. Er is ook een soort met een oranje gekleurde bloem. Dat is de Hemerocallis fulva. De afzonderlijke bloemen van de daglelie bloeien maar één dag. Aan deze eigenschap dankt de Hemerocallis ook zijn Nederlandse naam.
Antwoord: Op internet vind je verschillende antwoorden op deze vraag. Soms wordt er geschreven dat alle delen van de daglelies eetbaar zijn, zelfs de wortels. Maar wij van Tuinplantenwinkel.nl wagen ons niet aan het beantwoorden van deze vraag. Wij zijn veel meer gecharmeerd van de prachtige uitstraling van de bloemen die de diverse cultivars van de Hemerocallis planten aan de border geven!
Antwoord: Daglelie bloemen bloeien op zichzelf maar één dag. Maar er staan zoveel bloemknoppen aan de plant dat de geurende bloemen zich mooi afwisselen. De bloei van de verschillende soorten daglelies hebben verschillende kleuren (geel oranje maar ook rood paars en roze bestaat als bloemkleur!)
Antwoord: De bladeren van de daglelies worden ongeveer 40 tot 50 cm hoog. Daarbovenuit steekt de bloem. De totale hoogte van de dag lelie is ongeveer 60 tot 70 cm.
Antwoord: Voor zover ons bekend zijn daglelies niet giftig. Ze zijn eerder eetbaar; de plant wordt ook aangeduid als een geneeskrachtig kruid.
Antwoord: Daglelies zijn niet wintergroen. De hele plant (inclusief de bladeren) sterft in de winter af, waarna hij in het voorjaar vanuit de grond zijn schoonheid weer zal tonen! De eerste bloem verschijnt in de zomer aan de planten.
Antwoord: Wij adviseren om 5 stuks daglelies per vierkante meter aan te planten.
Antwoord: Daglelies staan bij voorkeur in een goed doorlatende en voedingsrijke bodem. De grond mag eerder wat vochtig zijn dan droog.
Hemerocallis houdt van een zonnige standplaats.
Combineer de Hemerocallis met andere vaste planten en geniet het hele jaar door van bloemen.
Hemerocallis is goed winterhard en heeft in de winter geen bescherming nodig.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.