Informatie over iris
Bij de Iris wordt vaak aan de vijver(oever)plant gedacht, maar er zijn ook diverse soorten Iris die prima in de border van de tuin kunnen vertoeven. Er zijn verschillende varianten waaronder de Iris germanica. Wie de bloemen van deze Iris germanica eens goed bekijkt, snapt meteen waar de Nederlandse naam Baardiris vandaan komt. Op de grote bloembladen (kroonbladeren) zit een harig gedeelte, dat de baard genoemd wordt.
De langwerpige bladeren van de iris, lijken wel wat op het lemmet van een zwaars, vandaar ook dat de term zwaardvormige bladeren regelmatig voorbij komt als de bladeren van de Irissen omschreven worden.
Leuk feitje over de Iris is dat het woord Iris in het Grieks regenboog betekent. Wij denken dat het ermee te maken heeft dat de bloem van de Irissen in zoveel kleuren te verkrijgen is, dat alle kleuren bij elkaar de kleuren van de regenboog kunnen vormen! De bloei gaat namelijk van geel, naar roze tot een violette gekleurde bloem. Deze verschillende bloem kleuren, zorgen voor een aantrekkelijke landingsbaan voor vele insecten.
Iris kopen op Tuinplantenwinkel.nl
Zoals hierboven al vermeld, zijn er Irissen die zijn ingedeeld in de categorie vijverplanten, andere horen bij de vaste planten. De grens is soms niet helemaal duidelijk, omdat een aantal van de vaste planten ook prima op een plek langs de vijver kunnen groeien en een aantal van de vijverplanten ook op een wat vochtigere plek in de border goed uit de weg kunnen. Hierna worden de vaste planten Iris germanica en Iris sibirica omschreven en toegelicht.
Iris germanica, een vaste plant iris voor in de border
De Iris germanica heeft als Nederlandse naam Baardiris. Deze Irissen danken hun naam aan de haartjes die die op de onderste bloemblaadjes staan. Deze haartjes vormen een soort van baard. Op Tuinplantenwinkel.nl worden twee varianten van de Baardiris aangeboden. De Iris germanica 'Black Night' met donkerpaarse bloemen en de Iris germanica 'Christmas Angel' met witte bloemen.
De Iris ensata of Japanse iris, een mooie oeverplant langs de vijverranden
Naast de Iris die geschikt is als tuinplant voor in de border, zijn er ook Iris soorten die aan de waterkant een plekje kunnen krijgen. Het zijn een soort moerasplanten. Deze irissen kunt u op onze webwinkel vinden onder de oeverplanten en klik daarna op de categorie Lis. Onder deze lissen vallen diverse iris soorten. De Iris pseudacorus (of gele lis; bloem is bij deze soort altijd geel van kleur) is daarvan de meest bekende soort.
Daarnaast is er de Iris ensata (of te wel Japanse iris). De bloemen van de Iris ensata hebben meestal een roze of paarse kleur, met daarin een witte tekening en bloeien van mei tot juni. De bloemen van de Iris ensata hebben vanaf een afstandje gezien wel iets weg van een orchidee.
De Iris ensata of japanse iris kan prima op een plek in de volle zon uit de voeten, zolang de wortels van de Japanse iris maar niet uit kunnen drogen. De wortelstok van de Japanse iris dient eigenlijk altijd vochtig te blijven. Vandaar ook dat de Iris ensata of Japanse iris meestal aan de rand van een waterpartij wordt aangeplant.
Op Tuinplantenwinkel.nl worden twee soorten Japanse iris aangeboden. De originele Iris ensata met lilablauwe bloemen en groen blad en de Iris ensata 'Variegata' met donker paarse bloemen en bont gekleurde zwaardvormige bladeren.
Iris snoeien en verzorgen
De Iris is een vaste plant die in de wintermaanden afsterft. Deze afgestorven plantdelen kunnen aan het eind van de winter of anders uiterlijk in maart weg gesnoeid worden. Vanuit de grond loopt de Iris weer opnieuw uit, waarna aan het eind van het voorjaar / begin zomer (afhankelijk van de gekozen soort) nieuwe bloemen zullen verschijnen. Deze verzorging is voor zowel de vaste plant Iris als de vijverplanten gelijk.
Veelgestelde vragen over de iris:
Is de Iris pumila ook een vaste plant iris?
Antwoord: Jazeker, de Iris pumila wordt in het Nederlands Zwaardlelie genoemd en is ook een vaste plant iris. De Iris pumila kan op een zonnige standplaats goed uit de voeten en bloeit met blauwe bloemen in de maanden mei tot juni (soms zelfs al eerder). Deze iris is een van de lagere cultivars als het om de Iris als tuinplant gaat.
Wat is de iris?
Antwoord: Irissen zijn vaste planten, moerasplanten en bloembollen.
Tot de vaste planten behoren de Baardiris; Iris germanica en de Siberische iris; Iris sibirica.
Tot de moerasplanten / oeverplanten behoren de Japanse iris; iris ensata en de Iris pseudacorus; gele lis.
Tot de bloembollen behoren de Iris hollandica; Hollandse iris en de Iris reticula; Dwergiris.
Hoe verzorg je een iris?
Antwoord: De Iris planten sterven in de wintermaanden af. Knip de bruine bladeren van deze tuinplant bij de grond af. In het voorjaar zie je de nieuwe zwaardvormige bladeren al snel weer uit de grond te voorschijn komen.
Elk jaar worden de wortelstokken van de Irissen wat groter. Als een pol te groot wordt, dan kunt u in het vroege voorjaar de wortelknollen uit de grond liften en opnieuw planten. U zult zien dat de Iris een vlezige wortelstok heeft met ondiepe wortels. Bij het terug planten is het belangrijk dat de wortelstokken voor een deel boven de grond uitsteken. Plant Irissen dus zeker niet te diep.
Bij de Iris hollandica bollen werkt dit natuurlijk anders. De bollen van de Hollandse Iris kunt u het beste laten zitten. Eventueel kunt u na de bloei wat compost of Culterra rondom de bollen strooien. Dit zorgt ervoor dat u een gezonde tuinplant houdt die jarenlang goed blijft bloeien.
Hoe iris planten?
Antwoord: Plant de Iris als vaste plant of moerasplanten niet te diep. De wortelstokken moeten voor een deel boven de grond uitsteken. Zorg ervoor dat de wortels van de oeverplanten niet uit kunnen drogen. Zeker op een zonnige plek is het belangrijk dat de wortels natte voeten houden.
Bij de Iris als vaste planten is het juist belangrijk dat de grond goed water doorlatend is. Goed losgemaakte grond tijdens het aanplanten is belangrijk. Ze kunnen best tegen wat vocht, maar echt natte voeten hebben deze Irissen liever niet. Een plek in de volle zon is perfect voor Irissen. Ze zullen dan de mooiste bloemen geven!
Bij de Bol iris is het belangrijk om de bloembol op de juiste diepte aan de planten. Plant de Iris hollandica zo'n 10 tot 15 cm onder de grond. De bollen dienen in het najaar aangeplant te worden. De beste tijd hiervoor is oktober en november. Ze hebben dan tijd om zich te ontwikkelen en zullen in het komende voorjaar al flink groeien en bloeien. De bloei van de bol iris valt aan het eind van het voorjaar.
Plant de Iris bollen in de volle zon of halfschaduw. Een zonnige standplaats is het beste voor deze irissen, daar groeit hij het beste; de bloei zal dan het meest uitbundig zijn.
Wat is een zwaardlelie?
Antwoord: Sommige varianten van de Iris worden ook wel zwaardlelies genoemd. Dat komt door de vorm van het blad. Met een klein beetje fantasie kun je in het langwerpige blad het lemmet van een zwaard in zien.
Wat zijn baardloze irissen?
Antwoord: Baardloze irissen zijn soorten die geen behaarde bloem blaadjes hebben. Het gaat hier om de Iris ensata (Japanse iris), Iris sibirica en Iris louisiana.
Wat is de Stinkende lis?
Antwoord: De Stinkende lis is de Iris foetidissima. De naamgeving doet vermoeden dat u deze plant zeker niet in de tuin wilt hebben, maar niets is minder waar! Deze iris soort is wintergroen, maar het meest opvallende kenmerk van de Iris foetidissima, zijn de oranje bessen die in de herfst aan de plant verschijnen en tot lang in de winter blijven hangen.
De bloemen van deze Iris zijn minder aantrekkelijk van kleur. De Stinkende lis groeit het beste op een wat drogere plek in de halfschaduw.
Op een plek langs een waterpartij groeit deze soort dus minder goed. De Iris pseudacorus is daar de meest geziene soort; de bloemkleur van deze soort is geel.
Inspiratie Iris:
Er zijn verschillende Irissen deze kan je indelen in vaste planten voor in de border en oever- of vijverplanten.
In de winter sterft de Iris helemaal af, maar komt daarna in het voorjaar vanuit de grond weer op.
De Nederlandse naam van de Iris germanica is Baardiris, dit door zijn grote bloembladen.