Rozemarijn is een hele bekende onder de de kruiden! Maar is Rozemarijn nou een kruidenplant, of meer een tuinplant? Voor beide doeleinden is Rozemarijn prima geschikt. Zeker de kruipende Rozemarijn in een pot op het terras of balkon heeft decoratieve waarde, maar is ook in veel keukens te vinden tijdens het koken of bakken. Heerlijk in soepen, bij stoofschotels, aardappels of gebraden lams. Kortom bij erg veel gerechten is rozemarijn te gebruiken. Rozemarijn heeft naaldachtige bladeren en is wintergroen. Bij de middellandse zee kom je Rozemarijn in het wild in de bermen tegen. De mediterrane Rozemarijn is alleen niet helemaal winterhard, bij strenge vorst heeft hij extra bescherming nodig. Leg er bijvoorbeeld een oude deken overheen, of zet een plant die in een pot staat, tijdelijk vorstvrij binnen.
Als u de blaadjes aanraakt ruikt u het al de sterke geur van Rozemarijn. Het loof van de Rozemarijn is uitermate geschikt om toe te voegen aan verschillende gerechten. Vooral bij vlees en vis wordt het veel gebruikt. Het maakt daarbij niet uit of u de kruipende of de opgaande Rozemarijn kiest. Rozemarijn als keukenkruid gebruiken kan ook erg goed door het te drogen. De blauwe bloemen van de Rozemarijn hebben voornamelijk sierwaarde.
Wanneer er een flinke plant staat, kunt u gerust takjes Rozemarijn blijven knippen. De plant zorgt zelf voor voldoende nieuwe groei van blad. Als u met een nieuwe, jonge plant begint, moet deze eerst meer blad en lange takken hebben aangemaakt, voordat deze gebruikt kan worden in de keuken. Als u er meteen na de aankoop een takje Rozemarijn van gaat knippen, dan blijven er na een paar keer geen blaadjes meer over en dat is zonde. Rozemarijn kunt u ook stekken. Gebruik zaai en stekgrond en plaats de stekjes in de luchtige grond.
Naast Rozemarijn zijn er nog vele andere soorten populaire kruiden planten. Sommige van deze planten worden gebruikt tijdens de bloei, maar van de meeste kruidenplanten worden de bladeren gebruikt. Andere veel toegepaste soorten zijn bijvoorbeeld Salie, Peterselie, Tijm en Munt, waarbij de bladeren van de munt zeer geschikt zijn voor het trekken van thee.
Als u een aantal soorten kruidenplanten combineert, kunt u dagelijks genieten van uw eigen gekweekte kruiden.
Ook als sierplant in de tuin is Rozemarijn echt een aanwinst. Het is eigenlijk een heesterachtige met houtige oudere delen. Van nature komt hij voor in het middellandse zeegebied. Hierdoor kan hij beter tegen droge perioden dan andere tuinplanten. In de winter blijft het naaldvormige grijs/groene blad aan de tuinplant zitten. Een groene heester voor in uw tuin. Let bij strenge vorst wel op dat hij beschermd wordt. Of kies voor de Rosmarinus officinalis 'Blue Winter' van Puur. Rosmarinus is de botanische naam van Rozemarijn.
Aan het eind van het voorjaar krijgt Rozemarijn vele kleine lichtblauwe bloemen. De plant blijft een heel eind in de zomer doorgaan met bloeien. De bloemen bevatten veel nectar waar insecten dol op zijn. Ook in een bloempot, komt vooral de kruipende Rozemarijn heel goed tot zijn recht. Zorg wel voor een gat in de pot en goed doorlatende grond, Rozemarijn houdt namelijk niet van natte voeten. Na een aantal jaar kunt u de Rozemarijn een keer verpotten in een grotere pot. Zo houden de wortels ruimte om zich te ontwikkelen en blijft de plant gezond. Voor het overpotten kunt u het beste kiezen voor potgrond. Ook deze kunt u hier vinden in onze webshop. In de volle grond kan de Rosmarinus lavandula 'Capri' ook erg goed dienen als een bodembedekker die over de grond kruipt. Rozemarijn groeit het beste in de volle zon in een doorlatende bodem. Af en toe mag u een handje kalk toevoegen. Let op dat u de planten bij droog weer extra water geeft.
Ook in de winter geeft Rozemarijn sierwaarde aan uw tuin of terras. Hij behoudt namelijk in de winter zijn naaldachtige blaadjes. Let wel op dat Rozemarijn in de wintermaanden niet groeit, waardoor verse rozemarijn oogsten niet mogelijk is. Ook de aromatische geur van de Rozemarijn zal in de wintermaanden minder zijn dan in het voorjaar en zomer. Als het in de wintermaanden flink vriest, kan het zijn dat delen van de Rozemarijn plant een stukje ingevroren zijn. Knip deze dode takken van de Rozemarijn terug in het vroege voorjaar. Snel daarna zullen zich nieuwe scheutjes en blaadjes vormen, waarna de bloei van blauwe bloemen verschijnt.
Op Tuinplantenwinkel.nl worden verschillende soorten Rozemarijn aangeboden. Ze zijn allemaal geschikt om te gebruiken als kruidenplanten en om aan te planten op een plek in de volle zon in de tuin. De keuze is aan u of u voor de opgaande of juist de laagblijvende kruipende soort gaat. Ze krijgen in ieder geval allemaal mooie blauwe bloemen.
Antwoord: De Rozemarijn is een vaste plant die wel enige bescherming nodig heeft in de winter, houdt daar rekening mee.
Rozemarijn kan in vele gerechten gebruikt worden. De plant zelf is ook de moeite waard met een prachtige bloei in het vroege voorjaar.
Rozemarijn houdt van een warme zonnige standplaats op niet te natte grond. Bij strenge of zeer strenge vorst kunt u de plant het beste extra beschermen.
Rozemarijn krijgt kleine bloemetjes wat een sierwaarde geeft aan dit kruid.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.