Lampenpoetsersgras (Pennisetum) is een polvormig siergras dat ieder jaar iets breder zal worden. In het voorjaar en de vroege zomer ziet u een opvallende frisgroene pol met sterk overhangend blad. Vanaf eind juli of begin augustus verschijnen de eerste bloempluimen aan deze gemakkelijke tuinplant. Deze bloempluimen hebben prachtige kleuren die zo iedere tuin weten te sieren. De plant is goed te combineren met tal van bloeiende planten en komt goed tot zijn recht in groepen, aan de rand van een border of als solitair tussen bodembedekkers. Lampenpoetsersgras dankt zijn Nederlandse naam aan de langwerpige pluim die vroeger gebruikt werd om de glazen kap van een olielamp mee te poetsen.
Lampenpoetsersgras is voor veel verschillende tuinen geschikt. In Nederland is de plant erg populair als siergras in de vorm van vakbeplanting. Ook in de border van uw tuin tussen vaste planten geeft dit gras een bijzonder effect. De pollen komen in grote groepen goed tot hun recht, alhoewel u de plant indien gewenst natuurlijk ook solitair kunt planten.
In feite kunt u de plant in elk type tuin plaatsen en daarom zien we deze plant ook veelvuldig terug. Daarnaast komen er steeds meer cultivars en soorten beschikbaar waarmee de toepassingsmogelijkheden toenemen. Met de Pennisetum kunt u dus alle kanten op.
Meest in het oog springend van dit siergras zijn de bloemvormen die zich vaak vanaf de late zomer of het najaar ontwikkelen. De pluizige bloemvorm doet denken aan een borstel. Hier heeft de plant zijn naam aan te danken. Met zijn pluim werd de glazen kop van een olielamp schoongepoetst. De Latijnse naam Pennisetum verwijst naar de gelijkenis met een vossenstaart. Wanneer het einde van de zomer nadert bloeit dit siergras met feeërieke bloemen. De borstelachtige pluimen hebben geel-roze kleuren en de bloeiaren zijn zacht. In het najaar maken deze kleuren plaats voor de goudgele gloed van het loof. In combinatie met de bloempluimen is de plant dan een plaatje om te zien. In de winter blijft het inmiddels verdorde gras staan waardoor de plant een sierlijk wintersilhouet krijgt.
De oorsprong van lampenpoetsers gras komt uit de grassenfamilie (Poaceae) en komt voor in diverse tropische streken, maar komt van oorsprong uit Australië en Oost-Azië. Vooral in laatstgenoemde komt Pennisetum alopecuroides in grote hoeveelheden in velden voor. In Oost-Azië en voornamelijk het westen van Australië is Lampenpoetsersgras zowel in graslanden, bossen en wetlands te vinden.
De Pennisetum 'Hameln' is de meest bekende soort. Bij Tuinplantenwinkel bent u aan het juiste adres voor dit siergras, maar ook voor andere soorten Pennisetum. U treft u bij ons de Pennisetum 'Little Bunny', 'Red Head', 'Black Beauty' en de hierboven al genoemde ‘Hameln’ aan. Die laatste wordt ongeveer vijftig centimeter hoog, alhoewel zeventig of tachtig centimeter ook geen uitzondering is. In de zomer wordt hij gesierd door zijn vele borstelachtige pluimen die geelgroen van kleur zijn. In het najaar krijgen deze een lichtbruine kleur. De ‘Hameln’ heeft een voorkeur voor de volle zon, maar kan ook in een schaduwplaats overleven.
Black Beauty en Red Head zijn beduidend groter dan de Pennisetum 'Hameln' en geven grotere bloemaren. De plant heeft wel meer ruimte nodig. De Pennisetum 'Little Bunny' is een beduidend kleiner en compact groeiend type in vergelijking tot de andere variëteiten.
Net zoals voor de meeste planten geldt ook voor Lampenpoetsers gras, dat u deze het beste in een specifieke periode kunt planten. Daarbuiten kan ook, maar wanneer u Pennisetum de best mogelijke start wilt geven, kunt u deze het beste in het najaar, voorjaar of in de zomer planten. Dit omdat de grond dan aangenaam warm is. Deze grond mag vochtig zijn, maar deze plant houdt niet van een te natte bodem. Daarom is een efficiënte waterafvoer van belang.
Gaat u de Pennisetum alopecuroides planten, dompelt u de plant dan eerst onder in water en graaft u een gat dat ruim genoeg is. Verrijk de aarde in het plantgat met aanplantgrond of siertuinbemesting voor een goede voedingsbodem. Plant nu de kluit van de plant in het gat. Zorg ervoor dat de bovenzijde van de kluit ongeveer gelijk komt te staan met het maaiveld. Liever 1 cm te diep planten, dan te hoog. Daar kan deze plant gerust tegen.
Dit siergras is een weinig veeleisende tuinplant die op elke grond uit de voeten kan in zowel de zon als de schaduw. In de zon is de plant wel bloemrijker en zijn de herfstverkleuringen het fraaist. Siergras houdt van de zon en is op een warme plek helemaal in zijn element. De grassoort bloeit in de zomer en in het najaar erg mooi en rechtopstaand. De maximale lengte verschilt per soort, maar in de breedte kunnen sommige soorten wel tot honderd centimeter groeien. Het advies luidt om maximaal vijf jonge planten per vierkante meter te planten.
Pennisetum gedijt het beste in een wat vochtige grond. Hij heeft behoefte aan regelmatig een kleine hoeveelheid water. Dit betekent in het Nederlandse klimaat dat u hem geen water hoeft te geven, tenzij er sprake is van flinke droogte. Dit gras heeft niet alleen weinig vereisten wat betreft onderhoud, maar is ook nog eens winterhard tot tien graden onder het vriespunt. Is er sprake van strenge vorst, dan kunt u de plant het beste even afdekken. Het enige nadeel van deze plant is dat de plant niet wintergroen is.
De Pennisetum is winterhard, maar niet wintergroen. In de winter verdort het gras en blijft het meestal rechtop staan, in combinatie met de pluimen geeft dit een mooi winters beeld.
Pennisetum kan zowel in de zon als in de schaduw. Niet alleen in de volle grond, ook in een pot is Lampenpoetsersgras erg sierlijk.
Na de winter kunt u het loof afsnijden tot dicht bij de grond, tot een hoogte van ongeveer twintig centimeter. Dit kan met een heggenschaar of snoeischaar. Na de snoei kunt u het siergras bemesten met een organische meststof. Snoeien doet u het beste rond eind maart, alhoewel begin maart en half april ook mogelijk zijn. Snoeit u dit siergras in het voorjaar, dan zult u zien dat deze daarna weer mooi met nieuwe halmen uitloopt.
Sommige planten hebben de vervelende eigenschap flink te gaan woekeren. Dit gebeurt bij planten waarvan de wortels onder de grond sterk uitlopen. Door woekeren komt de gezondheid en de ruimte van andere planten in het geding, net als de uitstraling van uw tuin. Lampepoetsersgras gedraagt zich echter netjes en zal niet zomaar sterk uitlopen. Uitzaaien doet de plant niet of nauwelijks.
De lampenpoetsers gras is een plant waar u niet gauw genoeg van zult krijgen. Gelukkig is hij makkelijk te splitsen of te vermeerderen. Dit doet u in het voorjaar, wanneer de grond begint op te warmen. U heeft hiervoor niets meer nodig dan een groot mes, waarmee u de kluit in twee of anders drie delen snijdt. Is het een grote kluit, dan kunt u deze het beste met een spa delen, terwijl de plant nog in de grond zit. Plant u de nieuwe stukken in de grond, geeft u ze dan voldoende water.
Deze plant heeft over het algemeen geen tot nauwelijks last van ongedierte of ziekten. De plant trekt geen vervelende insecten aan, maar heeft wel een belangrijke functie voor veel nuttige, endemische insecten zoals de bij. Bijen en andere insecten hebben in de zomermaanden namelijk een plek nodig voor hun nesten en hebben in de wintermaanden behoefte aan een plek om zich te verstoppen en een winterslaap te houden. Siergrassen bieden voor beide doelen een adequate omgeving. De dichtheid van het gras geeft de diertjes beschutting en een fijne woonplaats.
Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u een divers assortiment Pennisetum. Wij leveren al deze planten in pot en deze kunt u dus jaarrond kopen en aanplanten. In de winter is gewoon mogelijk aan te planten behalve wanneer de vorst in de grond zit. De beste planttijd voor Pennisetum is het najaar of voorjaar. De plant wortelt dan snel aan en kan snel tegen een stootje.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.