Vitis vinifera 'Muscat Blue' of Muskaatdruif
Vitis vinifera 'Muscat Blue' is een vroegrijpe druivensoort. Na de onopvallende bloei in april/mei verschijnen de grote trossen gedurende de zomer. In augustus kan er al met het oogsten van de sappige blauwe Muskaatdruiven met hun zoete muskaatsmaak begonnen worden. De Vitis vinifera druivenrassen (vinus is Latijn voor wijn) zijn geschikt om direct te eten, maar ook om wijn van te maken.
Hoe meer zon des te groter de oogst!
Standplaats Vitis vinifera 'Muscat Blue'
Geef Vitis vinifera 'Muscat Blue' een (half)zonnige, liefst beschutte standplaats bij een muur, pergola of hekwerk, waarlangs de tuinplant met draad geleid kan worden. Zoals alle druivenrassen is de Muskaatdruif een kalkminnende tuinplant. De voorkeur gaat uit naar een leemachtige, vochthoudende, kalkrijke bodem.
Vitis vinifera 'Muscat Blue' snoeien en onderhouden
Na de bloei van Vitis vinifera 'Muscat Blue' komt er een overvloed van nieuwe scheuten. Laat alleen de sterke scheuten staan en knip zwakke en vormverstorende takken helemaal weg. Laat de vruchtdragende takken niet te lang worden en verwijder in de nazomer de bladeren rond de trossen voor een betere rijping. Om geen rommelig groeiende tuinplant te krijgen, moet Vitis vinifera 'Muscat Blue' goed geleid en gesnoeid worden. Gebruik bijvoorbeeld een pergola of spandraden op de muur. Kies een paar hoofdranken en snoei de druif hierop iedere winter (okt-jan) als de tuinplant in rust is, kort terug. Strooi dan meteen ook wat kalk rond de plantvoet.