Als er in de border te weinig ruimte is voor de aanplant van groepjes Krokussen, dan kan deze bloembol prima een plekje in het gazon krijgen. Krokus bloeit al heel vroeg in het voorjaar (of kunnen we misschien beter eind van de winter zeggen). In die periode is het gras nog niet aan het groeien, waardoor de krokussen alle kans hebben om zich goed te ontwikkelen. Nadat de bloemen van de Krokus zijn uitgebloeid, is het voor de bolletjes het beste om het loof en de uitgebloeide bloemen nog een week of zes te laten staan. Dit zorgt voor een betere ontwikkeling en groei van de bollen. Doorgaans kan tijdens de eerste maaibeurt het loof meteen weggemaaid worden.
Krokussen kunnen perfect samen met Sneeuwklokjes worden aangeplant. De bloeitijd in het vroege voorjaar is nagenoeg gelijk; Nog voordat de vorst het land verlaten heeft zijn het de Krokussen en Sneeuwklokjes die menig tuin doen opfleuren. Beide soorten komen het beste tot hun recht als ze in groepjes worden aangeplant.
Er zijn verschillende soorten krokussen. Zo zijn er grootbloemige krokussen en kleinbloemige krokussen. Crocus geeft ieder jaar opnieuw betrouwbaar bloei en is geschikt voor verwildering. Verschillende soorten zoals de Crocus tomassianus behoren tot de stinzenplanten. Dit zijn, nu vaak verwilderde, bolgewassen die vroeger op veel landgoederen en buitenplaatsen te vinden waren. Krokussen zijn er in verschillende kleuren, meestal hebben ze blauwe of paarse bloemen, maar er zijn ook soorten met witte en met gele bloemen. Bijna alle soorten Crocus worden ongeveer 10 centimeter hoog. Daarmee zijn het een van de laagst blijvende bloembollen.
De meeste Crocus soorten bloeien al als de vaste planten nog in de grond zitten. Ze staan bij voorkeur op een plekje in de volle zon, maar ook op een plek in de halfschaduw komen Krokusbollen goed tot hun recht.
Het voorjaar op het balkon of terras kunt u een handje helpen, u kunt hiervoor perfect een pot met Krokusbollen planten. Gebruik hiervoor potgrond van goede kwaliteit, zodat de knollen zich goed kunnen ontwikkelen. Verschillende kleuren door elkaar (paars - wit - geel) geeft vaak het beste effect voor een kleurig geheel. Zorg ervoor dat de pot in de zon komt te staan. Dat zullen de Crocus planten zeker waarderen. Ook de bijen zullen deze vroegbloeiende bollen kunnen waarderen, bijen maken dankbaar gebruik van het stuifmeel die de bloei van de krokus geeft.
Krokussen zijn een van de beste verwilderingsbollen. Elk jaar komen er meer bollen terug dan het jaar ervoor! Door het loof / blad na de bloei zo lang mogelijk te laten staan, werkt het vermeerderingsproces het beste. De Krokus haalt voeding uit het blad en gebruikt dit voor de groei van nieuwe bolletjes. Mocht de groep na een aantal jaar te groot worden, dan kan deze het beste in de herfst uitgegraven en herverdeeld worden.
De bollen van de Krokus kunnen het hele jaar door in de grond blijven zitten. Het zijn makkelijke planten die weinig specifieke zorg verlangen. Eventueel kan er in het voorjaar een keer wat Culterra of Siertuinbemesting rondom de bollen gestrooid worden. Daarnaast is het aan te raden om tijdens droge periodes in de zomermaanden voldoende extra water te geven om zo verdroging van de bollen te voorkomen. Dit is zeker belangrijk als de Krokussen rondom de voet van grote heesters of een boom staan.
Antwoord: In het Grieks en Arabisch betekent Krokus saffraan. Uit de Crocus sativus wordt saffraan gewonnen. De Crocus sativus is een soort die niet in Nederland geteeld en verkocht wordt.
Antwoord: Krokusbollen planten gebeurt doorgaans aan het eind van de herfst tot begin winter. Zolang de bodem door de eerste vorst niet hard is geworden, kunnen Krokussen tijdens deze periode aangeplant worden. Ze zullen dan de eerstvolgende bloeiperiode in het vroege voorjaar al gaan bloeien.
Antwoord: De bloei van de Crocus start meestal in februari houdt aan tot eind maart. Daarna nemen andere planten het van ze over. Tijdens een lange winter, bloeien de Krokusbollen later in de lente.
Antwoord: De Crocus wordt vaak aan de randen van borders geplant. Ook geplant in een grasveld komt de Krokus goed tot zijn recht.
Antwoord: De Crocus chrysanthus wordt ook wel sneeuwkrokus of goudkrokus genoemd en is een van de vele soorten krokus knollen die er zijn. Er zijn soorten die paars bloeien, maar ook witte en gele kleuren komen vaak voor.
Een vrolijke klein bloemetje wat elk jaar terug komt? Dan zit u met krokussen goed!
Een vroege voorjaarsbloeiers zijn krokussen. Terwijl andere planten nog in winterstand zijn.
De Krokussen kunnen zowel in de zon als schaduw staan.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.