Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over sneeuwklokjes

Wanneer plant je Sneeuwklokjes?

Sneeuwklokjes behoren tot de voorjaarsbollen. De beste tijd om deze bloembollen aan te planten is vanaf september t/m uiterlijk begin november. Dan zullen ze het jaar erop nog bloeien. Worden ze later aangeplant (november - december) dan zullen ze wel aangroeien, maar de kans bestaat dat ze de bloeiperiode overslaan. Houd er daarnaast ook rekening mee dat Sneeuwklokjes het eerste jaar na aanplant soms minder uitbundig bloeien. Dat maken ze de jaren erna gelukkig helemaal goed. 

 

Hoe komt het Sneeuwklokje aan zijn naam?

De Latijnse naam van het Sneeuwklokje is Galanthus. Deze naam verwijst naar het Griekse "gala", wat melk en "anthos" wat bloem betekent. Een directe verwijzing naar de kleur van de bloem van het Sneeuwklokje. De Nederlandse naam verwijst ook naar de kleur (sneeuwwit), maar ook naar de bloemvorm van deze plant. De hangende bloemetjes lijken sprekend op kleine klokjes. Er wordt wel eens gezegd dat bloeiende Sneeuwklokjes de winter uitluiden, het is de start van het nieuwe voorjaar.

 

Zijn er verschillende soorten Sneeuwklokjes?

Het showen en cultiveren van Sneeuwklokjes is een wereld op zich. Op speciale evenementen worden de meest zeldzame en nieuwste variëteiten getoond en verkocht. Op Tuinplantenwinkel.nl worden een aantal sterke soorten Sneeuwklokjes aangeboden.

Galanthus elwesii --> Een van de meest aangeplante en bekendste Sneeuwklokjes. Heeft wat grotere bloemen en bladeren en wordt daardoor ook wel Groot Sneeuwklokje genoemd.

Galanthus nivalis 'Flore Pleno' --> Sneeuwklokje met een opvallende, gevulde bloeiwijze.

- Leucojum aestivum --> Dit is geen directe familie van het Sneeuwklokje, maar heeft wel de uiterlijke kenmerken ervan. Vandaar dat we hem hier presenteren. Leucojum bloeit later in het voorjaar, vandaar ook de Nederlandse naam Zomer- of Lenteklokje.

 

Wist u dat er ook een Sneeuwklokjesboom bestaat? De bloesem van deze boom lijkend sprekend op die van het Sneeuwklokje.

 

Standplaats en verzorging van het Sneeuwklokje

Sneeuwklokjes kunnen in de zon staan, maar houden niet van een te droge plek. Droge zandgronden zijn niet de beste plek. Onder bomen of in de schaduw van grotere struiken komt het Sneeuwklokje goed tot zijn recht. Mocht het in de zomer lang warm en droog zijn, zorg er dan voor dat de bollen niet uitdrogen door de tuin op die plek regelmatig van extra water te voorzien. Zeker als ze dichtbij grote struiken en/ of bomen aangeplant worden, is het belangrijk om dit in de gaten te houden. Mocht de grond niet van de beste kwaliteit zijn, maar wilt u op die plek toch graag Sneeuwklokjes zetten, maak dan een ruim plantgat en vul dit op met potgrond.

 

Net zoals bij de meeste bloembollen is het ook bij de Sneeuwklokjes van belang om het loof te laten staan als de bloemen zijn uitgebloeid. Het loof geeft de bollen voeding, waardoor ze sterk blijven en ze zich beter vermeerderen. Zeker als ze in het gazon zijn aangeplant is het aan te raden om het loof tijdens de eerste maaibeurt(en) te laten staan. 

 

De Leucojum (Zomerklokje) staat bij voorkeur op een wat vochtigere standplaats. Zorg er dus voor dat hij in de zomermaanden niet op een hete en droge plek komt te staan, want dat vindt deze bloembol niet prettig. Langs de vijver of op een beschaduwd en natter gedeelte van het gazon zijn ideale plekken om de Leucojum aan te planten

 

Veelgestelde vragen over Sneeuwklokjes:

Wat is de beste tijd om sneeuwklokjes te planten?

Antwoord: Sneeuwklokjes planten kan men het beste in september tot november doen. Als Sneeuwklokjes in de tuin geplant worden kan men het beste er voor zorgen dat de grond goed los is. Sneeuwklokjes planten is niet moeilijk, plant diepte is ongeveer 5 tot 15 cm diepte, dit ligt aan de soort, dus kijk goed op de verpakking.

 

Waar plant ik sneeuwklokjes?

Antwoord: Sneeuwklokjes houden van een standplaats in de zon, halfschaduw en schaduw. Hoe meer schaduw hoe langer de Sneeuwklokjes bloeien.

 

Hoe krijg ik sneeuwklokjes in mijn tuin?

Antwoord: De Sneeuwklokjes zoals het gewone Sneeuwklokje, Galanthus nivalis is een plant die zich zelf heel makkelijk vermeerdert in de tuin. Laat de grond waar de bollen in de grond staan zoveel mogelijk met rust, dus niet iedere keer omspitten. De bolletjes vermeerderen uit zich zelf en zo komen er dus steeds ieder jaar meer in de tuin.

 

Hoe diep sneeuwklokjes poten?

Antwoord: Sneeuwklokjes planten is niet moeilijk. Kijk op de verpakking hoe diep deze moeten staan, dit is namelijk per soort verschillend. In een kleine tuin komen kleine groepjes mooi uit tussen andere planten. Zorg voor dat u ze gaat planten dat de grond goed los is. In de loop der jaren kunt u het beste iedere keer wat compost door de grond mengen zodat de bolletjes voldoende voeding krijgen.

 

kleine witte sneeuwklokjes

 

Inspiratie Sneeuwklokjes:

verwildering bloembol sneeuwklokjes

 

De Sneeuwklokjes bloeien in de winter en het vroege voorjaar. Het zijn de eerste voorbodes van een nieuw groeiseizoen.

 

kleine bloembollen van een sneeuwklokje

 

Sneeuwklokjes zijn ook erg geschikt om ze in een pot te planten. Zet de bolletjes nadien in de tuin en ze zullen ieder jaar betrouwbaar opkomen.

 

 

In het gras of geplant onder een loofboom zijn geschikte standplaatsen voor sneeuwklokjes. Sneeuwklokjes hebben genoeg aan een voorjaarszonnetje, want al snel daarna verdwijnt de plant weer onder de grond.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.